Usvojen Nacrt budžeta u iznosu od 19.251.000 KM, SDS napustio sjednicu

0

ISTOČNO NOVO SARAJEVO – Odbornici Skupštine Istočno Novo Sarajevo usvojili su danas Nacrt budžeta opštine za 2022. godinu u iznosu od 19.251.000 KM, što najviši planirani budžet u istoriji ove lokalne zajednice.

Načelnik opštine Jovan Katić rekao je novinarima da je planirani budžet realan i ostvariv, naglasivši da će biti razvojni, jer će više od 10.000.000 KM biti utrošeno u realizaciju kapitalnih projekata.

On je istakao da će opština Istočno Novo Sarajevo i u narednoj godini biti veliko gradilište.

„Planirana je izgradnja obdaništa u iznosu od 500.000 KM, za drugu fazu izgradnje vještačkog jezera predviđeno je 400.000 KM. Za završetak izgradnje pozorišta biće izdvojeno 1.100.000 KM, uz milion KM koji će Vlada Republike Srpske obezbijediti“, naveo je Katić.

Prema njegovim riječima, velika finansijska sredstva biće uložena za izgradnju i uređenje saobraćajnica, sportskih igrališta, kao i za javnu rasvjetu.

Među brojnim projektima, Katić je izdvojio i sportsko-rekreativnu zonu u naselju Čiča za čiju realizaciju će biti izdvojeno 400.000 KM, kao i 135.000 KM za izgradnju šetališta u tom naselju.

Katić je naveo da će oko 3.000.000 vlastitih sredstava od naknade za uređenje opština potrošiti za izgradnju saobraćajnica, kao i parking prostora i ostale infrastrukture na mjestima gdje se grade stambeno-poslovni objekti.

„Za izgradnju sistema vodosnabdijevanja i povezivanja vodovodnog sistema izdvojićemo 300.000 KM. To je novac koji ćemo uz sredstva koja nam je obećala Vlada Srpske i grad Istočno Sarajevo uložiti za rješavanje problema vodosnabdijevanja“, pojasnio je Katić.

On je podsjetio da će naredne godine početi izgradnja osnovne škole, zgrade Rektorata i Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu, kao i studentskih domova.

Na današnjoj sjednici usvojen je i rebalans budžeta za 2021. godinu od 14.506.000 KM, koji je, prema Katićevim riječima, za oko dva miliona veći u odnosu na planirani budžet.

Zbog nedoličnog ponašanja sa današnje sjednice udaljen je odbornik SDS-a Stefan Ignjatović, koji je rekao da su ga predsjednik Skupštine Vedran Jovančić i načelnik Katić vrijeđali. Nakon što je odbijen zahtjev da Ignjatoviću bude dozvoljen povratak na sjednicu, odbornici ove stranke napustili su zasjedanje.

Katić je rekao da Ignjatovićeve tvrdnje nisu tačne, navodeći da postoji stenogram i transkript razgovora, koji javnosti mogu biti pokazani.

„Vrijeđanje i psovanje mene i predsjednika Skupštine je razlog za odstranjivanje. Ignjatovića je zaboljela činjenica da će možda biti zaslužan što će Istočno Novo Sarajevo izgubiti značajan prihod u budžetu za iduću godinu. Žao mi je što se takvim djelovanjem nanosi šteta građanima ove opštine. Ako izgubimo taj prihod, obim planiranih investicija će biti manji“, rekao je Katić.

Odbornik SDS-a Natko Sudžuka optužio je skupštinsko rukovodstvo da se ponaša kao da je skupština njihovo vlasništvo, navodeći da su imali konstruktivne prijedloge za rebalans, ali i nacrt budžeta za narednu godinu.

Sudžuka je najavio da će SDS na narednoj sjednici, kada će na dnevnom redu biti prijedlog budžeta za narednu godinu, pripremiti i uložiti amandmane.

Bosiljka Dunjić rekla je da je ispred Kluba odbonika SDS-a uložila amandman na prijedlog rebalansa budžeta, u kojem je traženo da se radnicima u Domu zdravlja Istočno Sarajevo uplati po 200 KM, kao i da se uputi inicijativa prema gradonačelniku LJubiši Ćosiću da se isti iznos uplati i zaposlenima u Bolnici „Srbija“, što, kako je navela, skupštinska većina nije prihvatila.

Ignjatović je rekao da je uložio šest amandmana koji se tiču finansijske pomoći boračkoj populaciji, udruženjima porodica sa četvoro i više djece, udruženjima amputiraca, određenim sportskim kolektivima, koji takođe nisu prihvaćeni.

Reagujući na ove amandmane, Katić je predložio da se odbornici odreknu dijela odborničkog dodatka, ističući da će on od svog ličnog dohotka izdvojiti 500 KM.

Na današnjoj sjednici usvojene su o odluke o izvršenju budžeta za ovu godinu, o javnim parkiralištima na području opštine, zamjeni nepokretnosti, o načinu i uslovima prodaje građevinskog zemljišta u svojini jedinice lokalne samouprave.

Usvojena je i informacija o studentskim stipendijama u 2020. i 2021. godini, kao i informacija i radu nevladinih organizacija.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare