Usvojen Nacrt budžeta od 9.385.200 KM

0

SOKOLAC – Skupština opštine Sokolac usvojila je danas Nacrt budžeta za narednu godinu od 9.385.200 KM, čime su ukupna budžetska sredstva manja za 38 odsto u poređenju sa drugim rebalansom i ocijenom ostvarenja za ovu godinu.

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica rekao je novinarima da je u Nacrtu budžetu planirana i podrška viših nivoa vlasti, prije svega, Vlade Republike Srpske od 1.000.000 KM.

On je dodao da je opština Sokolac na vrijeme dostavila projekte za javne investicije i Ministarstvu finansija Republike Srpske, čija je ukupna vrijednost oko 9.000.000 KM.

Bjelica je pojasnio da je među tim projektima otkup Komunalnog preduzeća vodovod i kanalizacija “Vrelo Bioštica” u stečaju i preduzeća “Famineks”, rješavanje statusa zemljišta na lokaciji bivšeg hotela “Romanija”, te izgradnja dva postrojenja – za prečišćavanje vode za piće i za tretman otpadnih voda.

Prema njegovim riječima, na vrhu liste prioritetnih projekata su postrojenje za prečišćavanje vode za piće procijenjene vrijednosti oko 800.000 evra i pogon za tretman otpadnih voda vrijednosti veće od 1.000.000 evra.

Predsjednik Kluba odbornika SNSD-a u Skupštini opštine Sokolac Đorđe Radić rekao je novinarima da pet od šest prisutnih odbornika ovog kluba na današnjoj sjednici nisu učestvovali u glasanju jer ne žele da daju legitimitet budžetu koji smatraju “naduvanim”.

On je ocijenio da je nerealno očekivati ostvarenje navedenog budžeta, te da je realno da bude 5,5 miliona KM.

“Planirana su neka sredstva od Vlade Srpske od 1.000.000 KM, po osnovu javnih investicija, iako smo u toku sjednice dobili preporuku resornog ministarstva da se to ne može planirati jer odluka o finansiranju projekata za narednu godinu nije još usvojena”, rekao je Radić.

On je ukazao i da lokalna uprava svake godine u budžetu planira sredstva od prodaje šuma oko 1.500.000 KM, iako je realan iznos oko 1.200.000 KM.

Radić nije želio da komentariše stav jednog odbornika iz Kluba SNSD-a koji je glasao za Nacrt budžeta opštine Sokolac za 2020. godinu.

Na današnjoj sjednici jednoglasno je usvojena je odluka o utvrđivanju tržišne cijene neizgrađenog gradskog građevinskog zemljišta na području ove opštine, prema kojoj u prvoj stambeno-poslovnoj zoni iznosi 50 KM za metar kvadratni, u drugoj 15 KM, u trećoj pet, u četvrtoj četiri, u petoj tri i u šestoj dvije KM.

Prema ovoj odluci, tržišna cijena za ostalo građevinsko zemljište iznosi jednu KM po metru kvadratnom.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments