Postavljena novogodišnja jelka

13

U Olimpijskom parku na Palama postavljena je velika novogodišnja jelka, a uskoro bi trebalo da se postave i svijetleći ukrasi.

Novogodišnja jelka postavljena je u susret predstojećim praznicima, te kako bi ovaj studentski grad dobio praznični izgled i atmosferu.

Jelku je danas postavilo paljansko Komunalno preduzeće uz pomoć radnika Šumskog gazdinstva „Jahorina“.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
13 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Bolje da ste posadili jelku pa je kitili svake godine, a ne posjekli zrdavo stablo i „zabol“i ga u park. Vrlo ukusno nema šta, po ovome što ste uradili mi bi se trebali diviti. Katastofa

Divan primjer nepotrebne sječe šume. Ideće godine dišimo na d.pe.

Odkada Srbadija kiti jelku. To nam ni komunisti nisu radili, doduse puno je djece od njih na Palama ostalo,ne pada Iver daleko od klade.
Kitite braco moja kao sto smo kitili partizane cvijecem a sada grijeh placaju nasa djeca ,unucad i praunucad.

Postoji mašina koja se na engleskom zove „Tree spade“ (https://en.m.wikipedia.org/wiki/Tree_spade).
Ne bi bilo loše nabaviti jednu ovakvu mašinu i presađivati odraslo drveće u parkove. Ono što je karakteristično za planinske krajeve je svakako zimzeleno drveće pa bi isto i trebalo saditi češće, jer smo ipak planinski kraj. Možda u nekoj skorijoj budućnosti iskoristiti takvu mašinu pa napraviti kombinovanu aleju i biciklističku stazu uz Miljacku do Gondole.

Pravoslavni Hrišćani ne kite jelku. Pravoslavni Hrišćani kite Badnjak uoči pravoslavnog Božića.
Koliko na Palama ima Pravoslavaca? Po svemu sudeći, šačica jedna.

Mi u Palama bi, izgleda, trebali biti „veći katolici od pape“! Svugdje u svijetu, a i u pravoslavnim zemljama, bez izuzetka, se kite jelke i postavljaju novogodišnji i božićni ukrasi te priređuju razni drugi sadržaji, samo bismo mi u Palama trebali biti van svijeta.

Nemam ništa protiv, naprotiv, da se ispred Hrama postavi Badnjak, što bi dodatno obogatilo i uljupšalo (pred)praznični ambijent našeg grada. Kamo sreće da se postavi mnogo više ukrasa, zimsko selo, ledena površina…, građani i posjetioci bi tada još bolje uživali!

„Legenda kaže da su ispred pećine, gde je rođen Isus Hrist, bila tri zimzelena drveta – kedrovo drvo, bor i jela. Nakon Isusovog rođenja u znak pozdrava zatresla su se sva tri drveta i darivali su mesiju. Kedar je kao dar za novorođenče imao mirišljave iglice, bor šišarke, a jela nije imala nikakve plodove koje bi poklonila, pa je zaplakala. Na nju se tada anđeo smilovao i poklonio joj zvezdu sa neba, koju je ona onda poklonila Isusu. Upravo se zbog ovoga na vrh jelke stavlja zvezda – kao znak ljubavi prema Isusu Hristu. Zimzeleno drvo je simbol večnog života.Na naše prostore običaj kićenja jelke došao je početkom 19. veka. Do tog perioda Srbi su unosili i kitili badnjak za Božić. Iako je običaj unošenja badnjaka svojstven samo Srbima i korene vuče iz paganskih rituala, ne treba ga zaboravljati i podjednako ga treba negovati kao i kićenje jelke.“ Ovo objašnjenje je preuzeto sa jednog sajta iz Srbije koji pojašnjava značenje tradicije u srpskom narodu. Ne vidim šta od ovoga smeta paljanima i nije u duhu njihove vjere? Toliko ne znamo da nam je paganski običaj drag, a hrišćanski ako se provodi i na zapadu, ne valja. Sve smo zaslužili što… Čitaj dalje »

Predivan tekst…

E ako je sa srbijanskog sajta,to je tačno…kakva crna Srbija,kada pola naroda „slavi“Uskrs i to smatra opravdanim..tamo su neki dan uhapsili one koji su razbili provokativno okićen retrovizor automobila iz Hrvatske..u kvizu djeca iz Srbije ne znaju koja je slava 21.11.,zato MANI TE SE SRBIJE AKO IOLE HOĆETE DA ODRŽITE VJERU PRAVOSLAVNU

Шта предлажеш? Да се посијече највећи храст који буде пронађен па да га пободу у земљу без коријена, или да се краду млада стабла и продају без икакве контроле као што је то и иначе пракса. Прошетај мало шумама око Пала па ћеш да видиш какав масакр остаје након сјече младих храстова. Иза сваке младе биљке остаје пањ висок метар. Дјецу треба учити да су природна богатства управо то: богатство а не учествовати у сјечи стабала која су старија од оних који их уништавају. Прави српски обичај је бацање бадњака у контејнере за смеће. То се чини након сваког Божића. То је сигурно стари православни обичај!? Срамота! Није ово критика обичаја и вјере већ напротив: некултуре, примитивизма и кратковидости.

17. decembar. Pocela turisticka sezona 1. decembra. U Palama se to ne vidi ni ove godine. Prosle godine smo imali nespretan pokusaj sa drvenim kucicama i jeklicom koja je visila na banderi, ove godine je zalet bio ozbiljniji, ali kad se nema novca ni strucnih ljudskih resursa, nema ni pomaka.

Postavili su jelku u ovoj godini, a biće okićena valjda u narednoj…za Srpsku novu godinu! Nećemo mi k’o ostatak svijeta…mi smo posebni?

Da li to nadležni čekaju da prođe katolički Božić pa da postave ukrase?
Šta mislite da smo okitili za početak posta, ako već treba da bude potpuno u duhu pravoslavlja?
Ili da ne razmišljamo o budalaštinama nego da vidimo kako privući ove ljude da siđu s Jahorine i ostave nam koji dinar?