Усвојен Нацрт буџета од 22 милиона КМ

4

Одборници Скупштине општине Пале усвојилу су данас Нацрт општинског буџета за наредну годину од 22.038.650 КМ, те дали сагласност за кредитно задужење локалне заједнице од 5.000.000 КМ.

Начелник општине Пале Бошко Југовић рекао је да је усвојени Нацрт буџета за милион КМ мањи него ребаланс овогодишњег.

Он је захвалио одборницима који су имали квалитетне приједлоге, додајући да ће у наредних 30 дана, колико буџет буде изложен јавности, бити створена могућност одређених измјена, допуна и кориговања.

„Наша намјера је да до усвајања буџета прије Нове године дођемо до јединственог става и да усвојени буџетски оквир буде у корист грађана општине Пале“, изјавио је Југовић новинарима.

Он је навео да је на сједници Скупштине општине дата сагласност за кредитно задужење ове локалне заједнице од 5.000.000 КМ, са чим треба да се сагласи и Министарство финансија Републике Српске, те да ће средства бити уложена у изградњу општинске зграде и обданишта у насељу Обилићево на Лукама.

„Изградњом та два објекта, ствара се могућност да се ослободи дио средстава за инфраструктурне објекте из буџета општине. Обезбјеђивање средстава из кредитног аранжмама је повољна варијанта када се зна да у току ове и идуће године слиједи потписивање уговора о измјештању `Топлане`“, рекао је Југовић.

Према његовим ријечима, на сједници је усвојена и одлука о плану капиталних инвестиција за 2024-2026. годину, што ће омогућити и да се конкурише за одређена кредитна средства, средства Владе Републике Српске и друге аранжмане.

Југовић је навео да је план капиталних инвестиција подложан измјенама уколико има одређених захтјева.

Предсједник Скупштине општине Пале Стефан Стајчић захвалио је за конструктивне дискусије одборницима, са којима су прије креирања нацрта буџета обаљене консултације, као и са савјетима мјесних заједница, Борачком организацијом, Удружењем пензионера.

„Жељели смо да током креирања нацрта буџета проширимо круг људи како бисмо добили што боље приједлоге са терена“, додао је Стајчић.

Стајчић је рекао да је расправљано и о неколико иницијатива из надлежности од‌јељења за урбанизам, које се тичу додатног олакшавања легализације објекатаизграђених до 2013. године, додајући да ће општина Пале д‌јеловати субвенцијама трошкова накнаде.

На сједници Скупштине општине Пале за вршиоца дужности начелника општинског Од‌јељења за привреду и друштвене д‌јелатности именован је Миодраг Плакаловић.

(www.palelive.com / Срна)

Прати тему
Обавијeсти мe о
4 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Pa i sledece godine izgradnja zgrade opstine i izmjestanje toplane iz budzeta. Pa to je jos koju godinu prije islo iz budzeta. Cesto to nesto iz budzeta ide za neke izgradnje oni neki muzeji i tako svasta nesto sto se izgradilo proteklih godina.

Molim admin da ovaj put bude fer i obajvi moj komentar jer ne vredjam nikoga kao sto nisam ni do sad….

Kolko je izmještaju, biće za par godina „prodajemo toplanu, nije puno prešla“

Ako bude loše grijanje kao što je postojeće, bolje da ta nova toplana nikad ne proradi! Da se dodatno ne dogrijavamo, sa ovogodišnjim gradskim grijanjem ne bi postigli ni 20C, ali je zato cijena povećana za 25%.

Ovo nam i treba! Ćutimo, trpimo i dogrijavamo se, umjesto da protestujemo i kolektivno bojkotujemo plaćanje.
E, tako bi se sigurno popravilo stanje.