Usvojen izvještaj o izvršenju budžeta za prošlu godinu

0

ISTOČNO NOVO SARAJEVO – Odbornici Skupštine opštine Istočno Novo Sarajevo usvojili su danas izvještaj o izvršenju budžeta za prošlu godinu u iznosu od 16.047.000 KM.
Načelnik ove opštine LJubiša Ćosić pojasnio je da su od navedenog iznosa budžetski prihodi 9.047.000 KM, dok su 2.000.000 KM transfer Vlade Republike Srpske za izgradnju pozorišta i 5.000.000 KM je ostvareni iznos po osnovu emitovanja obveznica.

Ćosić je novinarima rekao da je u prošloj godini ostvaren značajan suficit u iznosu većem od 600.000 KM, koji je iskorišten za pokriće deficita iz ranijeg perioda, što je i bio plan.

„U prošloj godini, 31 odsto prihoda u budžetu ostvarili smo iz poreza, to je nekih 2.800.000 KM, a sve ostalo smo ostvarili iz vlastitih prihoda i to nema nijedna lokalna zajednica u Republici Srpskoj. Davno smo shvatili da smo uglavnom oslonjeni na sebe u ostvarenju prihoda i tako se i ponašamo“, naveo je Ćosić.

On je dodao da budžet za 2018. godinu i njegovo izvršenje karakterišu značajna ulaganja u infrastrukturu, što je nastavljeno i ove godine.

Ćosić je podsjetio da je lani počela izgradnja pozorišta, zatim sportske dvorane i Dečanske ulice, kao i trga koji se finansira sredstvima Vlade Srbije, a koji će biti završen ove godine.

„Izdvojena su sredstva od obveznica za gradski park čije projektovanje se završava, a izgradnja bi trebalo da počne za, otprilike, dva mjeseca“, naveo je Ćosić.

Ćosić je dodao da su odbornici danas usvojili i izvještaj o radu nevladinih organizacija na području opštine.

Kada je riječ o mjerama populacione politike, koje su odbornicima danas predstavljene, Ćosić je naveo podatak da je u opštinu Istočno Novo Sarajevo u posljednjih pet godina doselilo 2.150 stanovnika, a odselilo oko 1.000, što predstavlja pozitivan migracioni saldo.

„Bez stanovništva nema značajnog napretka, ni novog infrastrukturnog razvoja, kao ni drugih segmenata društva“, istakao je Ćosić.

On je dodao da će ove godine biti izdvojena značajna sredstava za mjesnu zajednicu Miljevići, kao i Toplik-Tilavu.

Ćosić je dodao da bi u naselju „Čiča“, za nekih 15 do 20 dana, trebalo da počne rekonstrukcija Ulice đenerala Dragoljuba Draže Mihailovića vrijednosti 370.000 KM.

„Očekujemo da će za tri mjeseca biti raspisan tender za izgradnju Studentskog doma u `Čiči` u vrijednosti 6.000.000 KM“, istakao je Ćosić.

Klub odbornika SDS-a bio je uzdržan prilikom glasanja o izvješataju o izvršenju budžeta za prošlu godinu, kao i o izvještaju o poslovanju Doma zdravlja.

Direktor Doma zdravlja Istočno Sarajevo Tijana Gavrić Mičić novinarima je rekla da su u prošloj godini poslovali sa određenim dobitkom, ističući da je lani završena i dogradnja ove zdravstvene ustanove, te da je u toku preseljenje i opremanje novih prostorija.

„Centar za fizikalnu terapiju i rehabilitaciju preseljen je iz prostorija sa Kule i počeli su sa radom, a u toku je i preseljenje pedijatrije“, navela je Mičićeva.

Mičićeva je dodala da je do sada na području opština Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža registrovano 14 pacijenata oboljelih od morbila i da je proglašena epidemija.

„Ovom prilikom apelujem da roditelji vakcinišu djecu. To je jedini način da zaštitimo mali broj djece koji iz određenih zdravstvenih razloga nisu u mogućnosti da se vakcinišu“, istakla je Mičićeva.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare