Usvojen budžet za narednu godinu od 4.800.000 KM

0

ISTOČNO SARAJEVO – Skupština opštine Istočna Ilidža usvojila je danas budžet za narednu godinu u iznosu od 4.800.000 KM, koji je veći za oko 30.000 KM u odnosu na rebalans budžeta za ovu godinu.
Skupština je danas usvojila i rebalans budžeta za ovu godinu u iznosu od oko 4.770.000 KM, što je povećanje za oko 330.000 KM u odnosu na planirani budžet.

Zamjenik načelnika opštine Istočna Ilidža Miljan Damjanović rekao je da je u budžetu za narednu godinu planirano oko 300.000 KM za kapitalne investicije i po 40.000 KM za podsticaj privredi i poljoprivredi, sredstva za stipendije i pripravnike.

Damjanović je istakao da su i za narednu godinu planirali gradnju i modernizaciju putne i komunalne infrastrukture.

On je istakao da su odbornici danas prihvatili i informaciju o stanju u privredi na području opštine u 2014. godini, u kojoj je navedeno da je opština Istočna Ilidža u prošloj godini ostvarila prihode od oko 413 miliona KM i na prvom su mjestu u regiji prema izvještaju Područne privredne komore.

Govoreći o rebalansu budžeta za ovu godinu, Damjanović ističe da su prihodi u ovoj godini povećani zbog veće naplate po osnovu uređenja gradskog građevinskog zemljišta i od granta oko 40.000 KM od Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH za rekonstrukciju krova Osnovne škole u Kasindolu.

Odbornik SNSD-a Milica Ristović istakla je da su odbornici opozicije glasali protiv budžeta za narednu i rebalansa budžeta za ovu godinu, jer su oba potrošačka, a ne razvojna.

Ona je naglasila da je i novac koji je dobijen od uređenja gradskog građevinskog zemljišta utrošen u tekuće troškove, a ne u kapitalna ulaganja.

Ristovićeva je istakla da je i budžet za narednu godinu planiran nerealno, oko 40 odsto budžeta ide za plate zaposlenih, a nema kapitalnih ulaganja.

Ona je naglasila da je Skupština danas prihvatila i informaciju o stanju u privredi na području opštine u kojoj su „cifre prenaduvane“, a realno prisutan je konstantan pad privrede na području opštine.

Prema njenim riječima, od 444 prijavljena privredna subjekta, 150 je u procesu likvidacije, stečaja ili odjave.

„U prošloj godini imamo pad prihoda svih privrednih subjekata“, rekla je Ristovićeva i dodala da su oni uglavnom bave trgovinom ili ugostitetljstvom, a jako malo je ljudi koji se bave poljoprivredom ili drugim djelatnostima.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare