Usvojen budžet opštine od 8,2 miliona KM

0

VIŠEGRAD – Budžet opštine Višegrad za 2016. godinu će iznositi 8,2 miliona KM, odlučili su danas odbornici Skupštine opštine Višegrad i ovom tačkom okončali 30. redovnu sjednicu lokalnog parlamenta.
Usvajanju budžeta za 2016. godinu prethodilo je usvajanje rebalansa budžeta za 2015. godinu od 9,3 miliona maraka.

„Budžet ima i socijalnu i razvojnu komponentu, pa je tako planirano da za socijalna davanja bude izdvojeno oko milion maraka, a za kapitalne investicije 850.000 maraka“, rekao je načelnik opštine Višegrad Slaviša Mišković.

On je rekao da su i u novom budžetu planirana sredstva za stimulaciju nataliteta i poljoprivrednu proizvodnju.

U narednoj godini za kulturu će biti izdvojeno ukupno oko 145.000 KM, za sport 218.000 KM, za školstvo oko 300.000 KM, dok je za turizam planirano 73.350 KM.

Šef kluba odbornika SNSD Branislav Topalović rekao je da je SNSD imao niz primjedbi, ali s obzirom na to da je stav SNSD-a da bude konstruktivna opozicija, izrazio je zadovoljstvo što su građani dobili budžet.

„Budžet nije razvojni i više je potrošački. Najznačajnije je reći da je rebalans budžeta za 2015. godinu u deficitu blizu pola miliona KM, ali izražavamo sumnju i za narednu godinu da li će budžet biti realizovan“, kaže Topalović.

Odbornici su jednoglasno glasali za Godišnji plan utroška sredstava od koncesione naknade za 2016. godinu po kojem je planirano da se prikupi 12.000 KM, a podršku je dobio i Akcioni plan za koheziju zajednice.

Na dnevnom redu se našao i Prijedlog odluke o odobravanju produženja roka otplate kredita podignutog kod NLB Razvojne banke u iznosu od tri miliona KM za kapitalna ulaganja. Opština je do sada vratila 1,8 miliona KM, a krajnji rok za povrat preostalih 1,2 miliona KM je kraj 2022. godina.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare