Usvojen budžet od 5,4 miliona KM

0

ISTOČNO NOVO SARAJEVO – Skupština opštine Istočno Novo Sarajevo usvojila je na današnjoj sjednici budžet za 2013. godinu u iznosu od oko 5,4 miliona KM.

Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo LJubiša Ćosić rekao je da je usvojen i rebalans budžeta za 2012. godinu u iznosu od 5,7 miliona KM, što je za oko 600.000 manje u odnosu na prvobitno planirani iznos.

Odbornici SDS-a napustili su sjednicu prije usvajanja budžeta uz obrazloženje da se krši Poslovnik o radu Skupštine, odnosno da je prvo trebalo formirati komisiju za finansije i budžet kako bi dala mišljenje o budžetu.

Načelnik Ćosić naglasio je da zbog odlaganja konstitutivne sjednice vremenski nije bilo mogućnosti za formiranje komisije koja treba da bude popunjena iz reda spoljnih stručnjaka za koje opet treba raspisati javni konkurs, za šta nije bilo vremena.

On je istakao da bi opština, da danas nije usvojen budžet, došla u situaciju privremenog finansiranja što nije dobro.

Ćosić je naveo da mu je kao članu SNSD-a žao što je na prvoj redovnoj sjednici opštinskog parlamenta stvorena nepotrebna napetost, pogotovo imajući u vidu primjedbe odbornika SDS-a na rebalans budžeta „koji su oni prouzrokovali dok su bili vlast“.

„S druge strane, ogorčen sam jer je priča SDS-a da će biti konstruktivna opozicija i podržavati sve `pala u vodu` na prvoj redovnoj sjednici. Zbog odgovornosti prema građanima koji su glasali za njih trebalo je da ostanu i učestvuju u raspravi“, naglasio je Ćosić.

On je istakao da je predložio realan budžet koji će biti ostvaren, a ne kao prethodnih godina da se planira veći budžet, a onda se smanjuje rebalansom.

Ćosić je rekao da danas na dnevnom redu nije bilo imenovanje zamjenika načelnika, jer je tako dogovoreno sa koalicionim partnerom PDP-om, kojem pripada ovo mjesto.

On je dodao da će o ovom pitanju biti raspravljano na jednoj od narednih sjednica.

Predsjednik Skupštine opštine Istočno Novo Sarajevo Dejan Šantić istakao je da se budžet može usvojiti i bez mišljenja Komisije za finansije i budžet, jer postoji saglasnost Ministarstva finansija Republike Srpske.

„Razočaran sam što su odbornici SDS-a napustili današnju sjednicu pogotovo što smo imali dva kolegijuma i predsjednik Kluba odbornika SDS-a Slavko Tošović nije nagovijestio da će se ovo desiti, jer su bili saglasni sa svim predloženim“, rekao je Šantić.

On je pojasnio da je to što nije bilo mogućnosti za formiranje komisije za finansije i budžet mnogo manji problem, nego da danas nisu usvojeni rebalans budžeta za ovu i budžet za 2013. godinu.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare