Uspješno završeni „Jahorinski poslovni dani 2014“

0

Treća naučno-stručna konferencija „Jahorinski poslovni dani preduzetništva, gastronomije i turizma 2014“, koja je danas završena na Jahorini, potvrdila je svoju punu opravdanost, tim prije jer se kvalitetom tema i učešćem stručnjaka nametnula i pozicionirala na regionalnom nivou, izjavio je danas Srni član Organizacionog odbora i predsjednik naučnog tima konferencije Jovo Ateljević.


„To regionalno pozicioniranje pokazalo se i danas tokom okruglog stola o temi „Regionalna saradnja u turizmu na zapadnom Balkanu“, gdje smo pokušali da brendiramo tu inicijativu, zajedno sa predstavnicima EU, koji su podržali projekte zajedničkog nastupa na turističkom tržištu Balkana“, rekao je Ateljević.

Prema njegovim riječima, zajednički je konstatovana potreba „mekših“ granica između EU i ostalih država na Balkanu putem bolje komunikacije među turističkim radnicima i samim turistima.

Drugi značajan aspekt konferencije, ističe Ateljević, svakako je interdisciplinarnost, uključujući i temu ovog eminentnog skupa „Inovativnost i preduzetništvo u turizmu“.

„Inovativnost je ključna riječ ne samo ove nego i budućih konferencija, jer nam to još nedostaje u pravoj mjeri iako imamo puno potencijala, ali bez inovativnih proizvoda“, naveo je Ateljević.

On je apostrofirao značajno prisustvo i aktivno učešće studenata na ovoj konferenciji, koji su svojim radovima i diskusijama pokazali veliko interesovanje za razvoj turizma i nove trendove u ovoj privrednoj grani.

Prorektor Univerziteta u Zenici Darko Petković rekao je Srni da je sasvim očigledno da ova konferencija bilježi napredak, što je posebno vidljivo na planu učešća magistranata ekonomskih fakulteta, koji su pokazali zavidno poznavanje turističkih prilika, trendova, preduzetništva i inovativnosti.

„Trenutno nam nedostaje još angažovaniji istraživački rad na polju razvoja turizma u BiH za šta, ipak, treba vremena. Očekujem da će Ekonomski fakultet sa Pala ubuduće svojim magistrantima upravo davati na obradu istraživačke teme u oblasti unapređenja poslovnog ambijenta ne samo na Jahorini i Istočnom Sarajevu, nego i na Sokocu, u Višegradu i drugim gradovima u Republici Srpskoj i BiH“, rekao je Petković.

I on je ukazao na značaj i potrebu klasterskog uvezivanja turističkih aktivnosti na cijeloj teritoriji BiH i država u okruženju.

Ministar nauke i tehnologije u Vladi Republike Srpske Jasmin Komić otvorio je 5. februara Treću naučno-stručnu konferenciju „Jahorinski poslovni dani preduzetništva, gastronomije i turizma 2014“, čija je glavna tema „Inovativnost i preduzetništvo u turizmu“ i koja je okupila više od 100 učesnika.

Komić je tom prilikom naglasio je da je inovativnost, kao ključna preduzetnička vještina, misao vodilja ovog i sličnih naučnih skupova, koji svoj rad baziraju na struci, nauci i kreativnosti.

Domaćin ovog eminentnog skupa – dekan Ekonomskog fakulteta sa Pala LJubiša Vladušić poručio je da je jedan od zadataka Konferencije suočavanje sa izazovima i iznalaženje stručnih i naučnih rješenja koja će moći da se primijene u turističkoj praksi i koja bi trebalo da otvore perspektive Jahorine, Republike Srpske, BiH i regiona.

Svečanom otvaranju Konferencije u hotelu „Termag“ prisustvovali su i rektori Univerziteta u Istočnom Sarajevu Mitar Novaković i Univerziteta u Zenici DŽevad Zečić, predstavnici diplomatskog kora u BiH, grada i opština Istočnog Sarajeva, kao i predstavnici Zeničko–dobojskog kantona.

Organizatori ovog skupa su Ekonomski fakultet sa Pala i Centar za inovativnost i preduzetništvo Univerziteta u Zenici, a suorganizatori i pokrovitelji konferencije su resorna ministarstva u Vladi Republike Srpske, Vlada Zeničko–dobojskog kantona, grad Istočno Sarajevo i Olimpijski centar „Jahorina“.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare