Uspješne operacije fočanskog hirurga odvele u Japan

0

FOČA – Maksilofacijalni hirurg iz Foče Miroslav Obrenović boravio je, na poziv kolega iz Japana i uz podršku Asocijacije hirurga Republike Srpske, osam dana na stručnom usavršavanju u toj dalekoj zemlji, a istovremeno je prezentovao dostignuća fočanske bolnice.

Obrenović, koji je subspecijalsta onkološke hirurgije glave i vrata, priča da je poziv iz Japana uslijedio nakon što su tamošnji hirurzi, sa kojima se poznaje još sa specijalizacije u Hajdelbergu, na internetu vidjeli prilog o njegovoj uspješno izvedenoj operaciji vađenja eksera iz glave pacijenta.

Na klinici Univerziteta Aiči Gakuin u gradu Nagoji Obrenović je zajedno sa japanskim kolegama imao priliku da izvodi složene operativne zahvate, a istovremeno je održao predavanja i predstavio neke od operacija koje je izveo njegov tim u Univerzitetskoj bolnici u Foči.

„Oni su bili, zaista, više nego oduševljeni rezultatima našeg rada. Imali smo nekoliko onkoloških slučajeva koji su rariteti, ne samo kod nas nego i u svijetu“, kaže Obrenović, koji je šef Odjeljenja za maksilofacijalnu hirurgiju Univerzitetske bolnice Foča.

On navodi da je iluzorno upoređivati tehničku opremljenost japanskih sa našim zdravstvenim ustanovama.

„Možemo da pariramo kada je riječ o hirurškoj tehnici i ljudstvu, ali što se tiče tehničke opremeljnosti ostaje mnogo, mnogo toga da se uradi. Naravno, mi ne posjedujemo njihova finansijska sredstva, ali su izrazili želju da nam u nekom budućem vremenu pomognu i u tom smislu i iskreno se nadam da ćemo se i mi primaći toj vrsti tehničke opremljenosti, jer se nažalost danas bez toga ne može razgovarati o nekoj savremenijoj medicini“, kaže Obrenović.

Obrenovićevi domaćini u Japanu bili su šef tamošnje klinike Toru Nagao i profesor Šogo Hasegava.

Ovom posjetom Japanu, vjeruje Obrenović, otvorena su vrata za saradnju i razmjenu stručnih kadrova između Univerzitetske bolnice u Foči i prestižnog univerziteta u Nagoji.

„Izrazili su želju, a naravno da je uslijedio i naš poziv da posjete hirurški simpozijum koji se održava u Foči i nadam se da ćemo iduće godine biti u prilici da ugostimo profesora Torua Nagaa i njegov tim ovdje, gdje će nas upoznati o njihovim dostignućima i perspektivama, što će biti veliki doprinos radu naše bolnice i fakulteta“, rekao je Obrenović.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare