Uspješan nastup dječijeg pozorišta Srpske

0

ISTOČNO SARAJEVO – Drugog dana 13. Međunarodnog festivala profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu „Lut fest 2012“ publika u Istočnom Sarajevu imala je priliku da uživa u fantastičnoj igri ansambla Dječijeg pozorišta Republike Srpske iz Banjaluke, koje je izvelo predstavu „Vuk i sedam jarića u muzeju bajki“, u režiji Biserke Kolevske i Predraga Bjeloševića.

Ova predstava je savremeno čitanje i igranje klasične bajke, a dizajn (scenografija i kostim) i lutke mogu se svrstati u vrhunska ostvarenja.

Danas, drugog dana „Lut festa“ nastupilo je i Pozorište sjenki „Cengiz Ozek“ iz Istanbula koje je publici približilo tradicionalno pozorište sjenki sa predstavom „Čudovište“.

Prolazeći kroz razne situacije karikaturalnog i nepristojnog lutka Karađoza, koji predstavlja okosnicu ovog pozorišta, ispričana je priča o neophodnosti očuvanja i čuvanja životne sredine.

„Edukativna misija ove predstave ukazuje na brižljivu selekciju festivalskih predstava, koje pored umjetničkih dometa imaju veoma važnu ulogu u obrazovanju i stvaranju pozitivne svijesti kod najmlađih“, rekla je selektor Festivala Aleksandra Mitrić-Štifanić.

U pratećem programu festivala, članovi Udruženja „Vratite nam osmijeh“ iz Istočnog Sarajeva odigrali su igrokaz „Skakavac“.

Štifanićeva je naglasila da Festival na ovaj način promoviše dječije stvaralaštvo i podstiče mlade i djecu sa posebnim potrebama na zajednički kreativni rad.

{denvideo http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=P3lRu3jB2pM}

U okviru edukativnog programa festivala, u večernjem terminu profesor Boris Goldovski iz Moskve održaće predavanje o temi „Teatar Obraskov i njegova estetika“, a potom će biti promovisana „Enciklopedije lutkarstva -Obraskov“.

Sutra, trećeg dana „Lut festa“, na scenu Kulturnog centra Istočno Sarajevo izaći će članovi ansambla bugarskog Državnog lutkarskog teatra Sliven sa predstavom „Ljubav za tri narandže“ i Pozorišta lutaka Mostar sa predstavom „Šuma na kraju svijeta“.

U Kulturnom centru u Istočnom Novom Sarajevu sinoć je svečano otvoren 13. Međunarodni festival profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu „Lut fest 2012“ na kome će učestvovati 11 predstava iz Republike Srpske, Federacije BiH, Srbije, Slovenije, Bugarske, Njemačke , Izraela i Turske.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare