Uskoro revitalizacija vodovodnog sistema

0

Prva faza projekta revitalizacije vodovodnog sistema Pale-Jahorina, vrijednosti 1,5 miliona KM, počeće na ljeto, rekao je danas direktor Javnog preduzeća „Vodovod i kanalizacija“ Pale Krsto Mićić.

Projekat „Smanjenje gubitaka vode i revitalizacija i dogradnja vodovodnog i kanalizacionog sistema Pale-Jahorina“, vrijednosti 5,2 miliona KM, biće finansiran iz kredita Evropske investicione banke.

Mićić je danas na konferenciji za novinare u Palama rekao da će ovaj projekat biti realizovan u tri faze, te da će nakon završetka prve biće urađena studija i projekti za drugu fazu.

On je naveo da će u okviru prve faze projekta biti sanirana vodovodna mreža visokih zona u Palama, postavljena mjerna mjesta na vodovodnom sistemu, ugrađeni vodomjeri, te izrađen projekat za potisni cjevovod Prača – hotel „Mladost“ na Jahorini.

Mićić je dodao da će u prvoj fazi biti rekonstruisana pumpna stanica na izvorištu Prača i sanirani kvarovi. „Na ovaj način ćemo poboljšati snabdijevanje građana vodom i smanjiti gubitke vode koji sada iznose više od 60 odsto“, istakao je Mićić.

Načelnik opštine Pale Miodrag Kovačević podsjetio je da je Vlada Republike Srpske dala saglasnost za ovaj projekat. „Ovo će biti jedna od najkrupnijih investicija u ovom mandatu opštinske administracije“, rekao je Kovačević.

Od ukupnog iznosa od 5,2 miliona KM, kaže Kovačević, 2,6 miliona KM su kreditna sredstva sa grejs periodom od osam godina i 25 godina rokom otplate, kojim se zadužuje opština Pale, dok je drugi dio grant, odnosno bespovratna sredstva.

Kovačević je rekao da je ovom projektu prethodila Studija izvodljivosti koja je ukazala na njegovu opravdanost, kao i na prioritetne oblasti.

On je dodao da će realizacija projekta ići kroz tri faze – smanjenje gubitaka, revitalizacija vodovodnog i revitalizacija kanalizacionog sistema.

Načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje i stambeno-komunalne poslove opštine Pale Mlađen Ćeremidžić rekao je da ih u narednom periodu čeka potpisivanje ugovora sa Vladom Republike Srpske o pokretanju postupka javnih nabavki i formiranje komisije za provođenje tendera.

„Rok za realizaciju projekta je tri godine i realno je da se završi do 2015. godine“, rekao je Ćeremidžić i dodao da će postavljanje oko 2.800 vodomjera uticati na štednju vode.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare