Uskoro revitalizacija pruge

0

Udruženje građana Park prirode kulturno-istorijskog i ekološkog turizma uska pruga „Ćiro“ očekuje da revitalizacija pruge od Bistrika do Ustiprače što prije počne, te da im je cilj da sljedeće godine bude završena prva etapa do gondole. Član Upravnog odbora Udruženja Radovan Pejić rekao je Srni da će Udruženje aplicirati za sredstva iz IPA fondova kako bi realizovalo ovaj projekat, te da imaju načelnu saglasnost entitetskih preduzeća „Željeznice“, s kojima bi potpisali ugovor, da će im trasa uske pruge biti ustupljena na korištenje pod određenim uslovima.

On je naglasio da ih je direktor paljanske fime „Majneks“ Veljko Golijanin informisao o spremnosti ovog preduzeća da svojom građevinskom operativom učestvuje u obezbjeđivanju prohodnosti trase uske pruge.

Na današnjoj sjednici Upravnog i Nadzornog odbora ovog udruženja na Palama zaključeno je da se Udruženje što prije obrati lokalnim zajednicama kroz koje trasa pruge prolazi kako bi se pruga zaštitila od daljeg propadanja.

Pejić je istakao da je cilj Udruženja, osim revitalizacije uske pruge u svrhu razvoja turizma i očuvanja kulturno-istorijskog naslijeđa BiH, i afirmacija tradicionalnog željezničkog saobraćaja, podsticaj ekološke svijesti, jačanje turističke ponude, povezivanje olimpijskih planina Trebević i Jahorina i dodatna afirmacija turizma i sporta.

On je naveo da je na današnjoj sjednici usvojen poslovnik o radu, informacija o prvedenim aktivnostima od osnivačke Skupštine krajem novembra 2012. do registracije u Ministarstvu pravde BiH 24. januara 2013. godine.

Usvojen je i prijedlog plana rada i aktivnosti Udruženja u pripremi prve redovne sjednice Skupštine na kojoj će biti verifikovana informacija o dosadašnjim aktivnostima i zadacima za naredni period.

Odlučeno je da se na Skupštini usvoji odluka i formira stručni tim za izradu Strategije za rad i razvoj Udruženja u periodu 2013-2017. godine, stručni tim za izradu dokumentacije i aplikaciju za IPA fondove, te Komisija za priznanja, a utvrđen je i prijedlog odluke o osnivanju, formiranju i načinu rada i djelovanja Kluba „Ekologika“.

Udruženje građana Park prirode kulturno-istorijskog i ekološkog turizma uska pruga „Ćiro“ osnovano je krajem novembra prošle godine.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare