Uskoro panslovenski univerzitet

0

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je danas da će Višegrad biti univerzitetski grad, jer se ozbiljno pristupa ideji stvaranja panslovenskog univerziteta za lijepe umjetnosti, iza čega stoji Ruska Federacija. Dodik je tokom javnog skupa pod nazivom „Za bolji Višegrad“ naglasio da će i taj univerzitet i slični projekti predstavljati branu primitivizmu u Višegradu.


Predsjednik Srpske rekao je da u Višegrad dolazi čista obraza i sa poštenjem, odlučan da do kraja, zajedno sa Kusturicom, provede projekat Andrićgrada. „U tome imam veliku podršku vlada i Republike Srpske, i Srbije i Ruske Federacije“, istakao je Dodik.

Dodik je istakao da činjenica da je juče ovdje bio ministar kulture Ruske Federacije Vladimir Medinski govori o značaju onoga šta je ovdje urađeno.

„Definitivno, 28. juna, na Vidovdan, u Andrićgradu, kao remek djelu Emira Kusturice, biće obilježena stogodišnjica početka Prvog svjetskog rata, ali i ozvaničeno okonačanje realizacije ovog grandioznog projekta – Andrićgrad“, rekao Dodik.

Dodik je naglasio da je danas došao u Višegrad da proglasi pobjedu Andrićgrada.

„Ovdje sam zbog istine i drago mi je da ste me ovako toplo dočekali. Dosta više napada iz Višegrada na Andrićgrad! Ovdje dolaze najveća svjetska imena za šta je, naravno, najzaslužniji Emir Kusturica. I on i ja smatramo da Višegradu trebaju bolji život, vjera i sloboda i da se iskaže želja za čuvanjem vjere i tradicije“, rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, grad od kamena posvećen je nobelovcu Ivi Andriću i kao takav jedinstven je u svijetu.

„Niko bolje nije opisao karakter, psihologiju i istoriju kroz vijekove od samog Andrića, i zato je ovaj grad posvećen njemu i njegovom djelu, ali je i spomenik istoriji srpskog naroda“, istakao je Dodik.

On je naglasio da je Andrićgrad pažljivo odabrani projekat izgrađen u čast velikom Ivi Andriću, te da je to kamengrad u koji godišnje dolazi najmanje 100.000 turista.

„Višegrad je lijep grad, dostojna turistička i istorijska destinacija“, naglasio je predsjednik Dodik.

Odgovarajući na pitanja iz publike da li će i predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin doći u Andrićgrad, Dodik je sa osmijehom rekao da će možda doći i Putin, što je izazvalo oduševljenje prisutnih.

„I Emir Kusturica, koji je brend Andrićgrada, i ja imamo pozitivan pristup prema Višegradu, tako da apsolutno ne stoje kritike ni lokalnih vlasti ni Televizije BN“, istakao je Dodik.

On je naglasio da brani i sebe i Republiku Srpsku i poručio da nije spreman da potpiše kapitulaciju Republike Srpske.

„Briga me za orkestrirane napade onih koji mrze i mene i Republiku Srpsku. Svijet se mijenja i za svaki naredni dan mi moramo imati ideju kako da naše sutra bude bolje i da sve snažnije branimo Republiku Srpsku“, naglasio je Dodik.

On je najavio da će u Hidroelektrani „Višegrad“ biti otvoreno 100 novih radnih mjesta, za radnike isključivo iz kategorije boračkih porodica u kojima nema niko zaposlen, pri čemu je naglasio da će radi solidarnosti lično provjeriti da ne bude nepotizma prilikom tog zapošljavanja.

Predsjednik Dodik je svim privrednim subjektima na području Višegrada poručio da se hvale zapošljavanjem novih radnika, a ne ostvarenom dobiti.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik posjetio je Višegrad na poziv Udruženja mladih Višegrađana „Za bolji grad“.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare