Uručeni medicinski aparati vrijednosti 70.000 KM

0

ISTOČNO SARAJEVO – Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković i predstavnici Gradske uprave uručili su danas medicinske aparate u vrijednosti 70.000 KM Bolnici „Srbija“, domovima zdravlja i ambulantama sa područja grada.

Vuković je rekao da su dva donirana aparata za Bolnicu vrijednosti oko 45.000 KM, a pet aparata namijenjenih za domove zdravlja i ambulantu na poručju grada Istočno Sarajevo 25.000 KM.

„Grad u konitinuitetu pomaže Bolnicu i, prema našim podacima, u posljednjih 10 godina izdvojio je oko 800.000 KM u novcu, određenim radovima i opremi“, rekao je gradonačelnik Istočnog Sarajeva novinarima.

On je izrazio nadu da će Bolnici „Srbija“ imati stručan kadar, što će doprinijeti boljoj zdravstvenoj zaštiti građana Istočnog Sarajeva i cijele regije koja je oslonjena na ovaj zdrvstveni centar.

Osim dva aparata za Bolnicu „Srbija“, zaključkom Savjeta za zdravstvo grada Istočno Sarajevo donirano je i pet defibrilatora za niže zdravstvene ustanove na području grada, odnosno za domove zdravlja Sokolac, Pale i Istočno Sarajevo, te ambulante u Trnovu i Hreši.

On je dodao da je Skupština grada u decembru prošle godine izdvojila i dodatnih 10.000 KM za druge troškove, te da će sa direktorom Bolnice dogovoriti na koji način će biti utrošen taj novac.

Direktor Bolnice „Srbija“ Nebojša Šešlija istakao je da će aparat namijenjen za defibrilaciju i aparat holter pritiska za 24-časovno praćenje vrijednosti arterijskog pritiska kod pacijenata sa hipertenzijom pomoći u pružanju kvalitetnih usluga stanovnicima Istočnog Sarajeva.

„Svjesni smo činjenice da je to jedan od najčešćih problema i to su pacijenti koje najčešće šaljemo u Klinički centar Banjaluka. Ova dva aparata doprinijeće boljem pružanju usluga“, rekao je Šešlija.

Prema njegovim riječima, na sastanku sa predstavnicima grada Istočno Sarajevo bilo je riječi o modalitetima njihove saradnje, a u narednom periodu u planu su sastanci kako bi se dogovorio dalji način pružanja podrške.

„Drago nam je da je grad prepoznao da je neophodno pomoći zdravstvenom sistemu. Nadamo se da će u budućem periodu biti na usluzi ustanovama“, rekao je Šešlija.

Bolnici „Srbija“ uručen je aparat „argus pro lajf ker dva“ namijenjen za defibrilaciju, odnosno oživljavanje pacijenata kod zastoja srca, kao i kontinuirano praćenje vitalnih parametara kod ugroženih pacijenata.

Aparat je pogodan da se koristi u situacijama transporta pacijenta u druge medicinske ustanove, kao i za upotrebu u urgentnom centru ili operacionoj sali, saopšteno je iz Gradske uprave.

Predstavnicima Bolnice „Srbija“ uručen je i aparat „BR-102 plus“, holter pritiska za 24-časovno praćenje vrijednosti arterijskog pritiska kod pacijenata sa hipertenzijom. Aparat je jedinstven jer vrijednosti prati na dva načina – oscilometrijski i auskultatorno, što ga čini najpouzdanijim aparatom te vrste.

Domovima zdravlja i ambulantama sa područja grada uručen je aparat „fred izi“, defibrilator namijenjen za manje ustanove – domove zdravlja. Aparat služi za defibrilaciju, odnosno oživljavanje pacijenata kod zastoja srca i veoma je praktičan za rad, kako doktora, tako i tehničara.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare