Uručene nagrade dobitnicima „Zlatne sove“ i „Sovice“

0

ISTOČNO SARAJEVO – Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Republike Srpske predstavio je sinoć u Istočnom Sarajevu prvi elektronski udžbenik u Srpskoj i uručio priznanja ovogodišnjim dobitnicima književnih nagrada „Zlatna sova“ i „Sovica“.

Na svečanoj akademiji povodom Dana Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva i 20 godina od objavljivanja prvih zvaničnih udžbenika u Republici Srpskoj, direktor ove ustanove Rade Ristović rekao je da je Zavod kroz pilot-projekat digitalnog udžbenika, koji je već zaživio u 12 osnovnih škola u Srpskoj, ušao u novu, savremenu epohu.

„Ovo će u neku ruku unaprijediti sve što je u štampanom udžbeniku, a samim tim biće olakšano izučavanje određenih poglavlja i materija, koje će i te kako koristiti nastavnicima i učenicima“, naglasio je Ristović.

Prema njegovim riječima, Zavod za udžbenike je značajna ustanova za Republiku Srpsku koja je nastala u ratnim uslovima i prošla veoma turbulentna vremena, ali koja je na ponos Vlade Srpske i njenih institucija uspjela da opstane i da se razvija u skladu sa najsavremenim standardima.

Ristović je rekao da Zavod izdaje sve udžbenike za osnovnu školu i veliki broj naslova za srednje škole.

On je istakao da je književna nagrada za najbolji neobjavljeni roman „Zlatna sova“ za sedam godina, od kada je pokrenuta, postala najznačajnije priznanje u Republici Srpskoj, a jedinstvena je i u Srbiji.

Dobitnik ovogodišnje „Zlatne sove“ Goran Labudović – Šarlo za roman „Vetruška u danima neba“ rekao je da je ova književna nagrada za njega kao pjesnika i književnika veoma značajna, jer je riječ o jednom od najpoštenijih, najdiskretnijih i najboljih književnih konkursa na kojima je učestvovao.

Drugo mjesto pripalo je romanu „Neprevodivi rečnik sinonima“ autora Lebrehta Gašpara /Živojina Ivkovića/, a treće Šćepanu Aleksiću iz Bileće za rukopis „Čekajući žutu vojsku“.

Dobitnik „Zlatne sovice“ Vladimir Kalamanda iz Beograda za dječiji roman „Nije Instagram guma na biciklu“ rekao je da mu je ova nagrada izuzetno važna, posebno što dolazi iz Republike Srpske.

„Roman je nastao inspirisan neprekidnom živom riječju koja teče u mojoj porodici. To su neki junaci inspirisani mojom djecom, tako da sam veoma zadovoljan i srećan što je nagradu dobila moja životna priča transformisana u neki čitalački svijet i književne mašte“, istakao je Kalamanda.

Nagrada „Zlatna sova“ podrazumijeva plaketu za najbolji neobjavljeni roman, objavljivanje djela u tiražu od 500 primjeraka, te autorsku naknadu od 5.000 KM i 20 primjeraka romana.

Druga nagrada – objavljivanje djela u tiražu od 500 primjeraka, te autorsku naknadu od 2.000 KM i 20 primjeraka romana.

Treća nagrada podrazumijeva objavljivanje djela u tiražu od 500 primjeraka, te autorsku naknadu od 1.000 KM i 20 primjeraka romana.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare