Univerzitetu nedostaje tri miliona KM

0

ISTOČNO SARAJEVO – Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija izjavio je danas u Istočnom Sarajevu da Univerzitetu u ovom gradu nedostaje oko tri miliona KM za normalan rad, odnosno isplatu preuzetih obaveza, plata, honorarnog i dopunskog rada.

„Bez tih sredstava neće moći da bude ostvaren taj dio programskih aktivnosti i to je ozbiljno pitanje koje ćemo danas pokušati da delegiramo na sjednici Vlade Republike Srpske, posvećenoj rebalansu budžeta za ovu godinu“, rekao je Mutabdžija novinarima, nakon sastanka sa rukovodstom i dekanima svih fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Izražavajući zabrinutost zbog ovakve situacije, on je pozvao sve dekane na fakultetima u okviru Univerziteta u Istočnom Sarajevu da izvrše maksimalnu racionalizaciju o svim pitanjima, naročito na planu materijalno-finansijskog poslovanja spajanja pojedinih grupa, racionalizacije nekih studijskih grupa pa čak, ako treba, i gašenje nekih studijskih grupa zbog nedovoljnog interesovanja studenata.

„Sve ovo potrebno je uraditi da se što je moguće više uštedi u ovom trenutku, jer je nesumnjivo da će ova godina biti najteža za rad ovog univerziteta od njegovog osnivanja“, upozorio je Mutabdžija.

Druga važna tema, istakao je ministar prosvjete i kulture Republike Srpske, danas je bila sistematizacija radnih mjesta i organizacija Univerziteta, a bilo je riječi i o austrijskom kreditu, izgradnji studentskih domova i drugom.

Vršilac dužnosti rektora Univerziteta u Istočnom Sarajevu Radoslav Grujić, zahvaljujući Mutabdžiji za razumijevanje i podršku, istakao je da je tokom sastanka razgovarano i o praktičnim pitanjima u vezi sa useljavanjem novoizgrađenih studentskih domova na Palama i integracije postojeće ustanove Studentskog centra.

„Univerzitet želi da raspolaže svojom imovinom i sva ta pitanja treba da riješimo u okviru zakonskih procedura“, naglasio je Grujić.

On je rekao da je menadžment Univerziteta u Istočnom Sarajevu svjestan svih finansijskih problema i u okviru mogućnosti maksimalno će se založiti da pronađe unutrašnje rezerve i ostvari uštede.

Grujić je najavio da će procedura izbora novog rektora Univerziteta biti provedena u skladu sa zakonom do 1. oktobra.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare