Univerzitetskoj bolnici oprema od EU vrijedna 116.000 KM

0

FOČA – Predstavnici Delegacije EU u BiH uručili su danas Univerzitetskoj bolnici Foča pokretni uređaj za ultrazvučnu dijagnostiku, kao dio paketa pomoći ovoj ustanovi u borbi protiv epidemije virusa korona, čija je ukupna vrijednost, zajedno sa dva ranije isporučena respiratora, 116.000 KM.

Šef operacija u Delegaciji EU u BiH Nikola Bizel istakao je da je EU izdvojila sedam miliona evra za pomoć zdravstvenim ustanovama u BiH u borbi protiv kovida 19.

„EU je najveći donator i najveći trgovinski partner BiH i ova podrška će biti nastavljena“, rekao je Bizel.

On je naveo da pandemija virusa korona ne utiče samo na zdravlje ljudi, već ima i velike ekonomske posljedice, tako da EU namjerava da izdvoji 73,5 miliona evra pomoći poslodavcima u BiH za očuvanje radnih mjesta, kao i 250 miliona evra makrofinansijske pomoći BiH.

Direktor Univerzitetske bolnice Foča Radmil Marić zahvalio je predstavnicima EU u ime pacijenata i zaposlenih, istakavši da im je ovakva pomoć bila neophodna.

„Dobio sam obećanje od predstavnika Delegacije EU u BiH da je ovo samo početak njihove podrške zdravstvenom sistemu. Epidemija u istočnom dijelu Srpske je veoma pojačana i sa ovom pomoći, kao i obećanom pomoći u narednom periodu, zdravstveni sistem bi mogao da ispuni obaveze prema pacijentima“, rekao je Marić.

Načelnik Odjeljenja za infektologiju Dijana Divčić Lučić rekla je da je u Univerzitetskoj bolnici Foča trenutno na liječenju 25 pacijenata pozitivnih na virus korona, svi sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom, dok je u samoizolacionom bloku 15 pacijenata sa kliničkom slikom koja jasno ukazuje na kovid-19, ali kod kojih testiranjem nije potvrđeno prisustvo virusa.

„Sreća je što još nemamo pacijenata na respiratoru. Situacija se pogoršava, primamo pacijente iz regije Stara Hercegovina, kao i iz Istočne Hercegovine i kapaciteti su gotovo popunjeni, ali se trudimo da građanima pružimo adekvatnu zaštitu“, rekla je Lučićeva.

Pomoć za Univerzitetsku bolnicu Foča, Delegacija EU obezbijedila je uz podršku Razvojnog programa UN u BiH, čiji je zadatak bio da izabere dobavljača opreme.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare