Univerzitet – ponos, bolnica najveći problem

0

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković smatra da je Univerzitet u Istočnom Sarajevu jedan od razloga što je taj grad najpoželjnije mjesto za življenje u ovom dijelu Republike Srpske.

Vuković u intervjuu Srni ističe sve one koji su osnivali i radili na razvoju Univerziteta u Istočnom Sarajevu, naglašavajući da je njihova vizija tada bila neshvaćena od velikog broja i građana i političara.

On upozorava da postoje razne inicijative za premještanje pojedinih fakulteta ili studijskih programa na neke druge lokacije unutar ili van Istočnog Sarajeva, što Gradska uprava neće dozvoliti.

Vuković precizira da je najveći problem grada Istočno Sarajevo i cijele sarajevsko-romanijske regije – Bolnica Istočno Sarajevo, što je poznato svima od Trebinja do Novog Grada.

Gradonačelnik je nezadovoljan odnosom Vlade Republike Srpske prema tom problemu i navodi da se u posljednje vrijeme vode određene aktivnosti da se krene sa gradnjom nove bolnice.

On očekuje da se brzo riješi tenderska procedura i da konačno krene gradnja, i to samo nove zgrade, a nikako da se vrše adaptacija i proširenje starih propalih objekata.

Gradonačelnik Vuković predlaže da i u narednom periodu bude nastavljena praksa da prva tačka dnevnog reda svakog zasjedanja Skupštine grada uvijek budu aktivnosti na izgradnji bolnice, sve dok to ne bude riješeno.

Vuković ocjenjuje da će njegov i mandat nove gradske uprave obilježiti organizacija Zimskih olimpijskih igara za mlade /EJOF/.

On smatra da je to velika šansa, prvenstveno za Srpsku, da se vrati na scenu organizacije takmičenja u zimskim sportovima i da pokaže Evropi i svijetu da posjeduje sposobnost organizacije velikih takmičenja u zimskim sportovima.

U intervjuu Srni on naglašava da je EJOF šansa za promociju turističkih kapaciteta ovog kraja, kada je riječ o Jahorini, Trebeviću, Romaniji, Ravnoj planini i svim drugim kapacitetima koji su nedovoljno predstavljani u okruženju, pa i šire.

To je šansa i za privredu, jer na samim borilištima treba izgraditi infrastrukturne objekte.

„Zalažemo se za što ravnomjerniji razvoj grada Istočno Sarajevo i u tom smislu nećemo se maćehinski odnositi prema opštinama gdje su načelnici iz SNSD-a“, najvaljuje Vuković.

On naglašava da Grad želi dobru saradnju sa Vladom Republike Srpske i sa Savjetom ministara BiH i svim ambasadama, međunarodnim organizacijama i institucijama koje su u BiH.

Vuković ističe da je već uputio pismo predsjedniku Vlade Republike Srpske Željki Cvijanović sa zahtjevom da održe radni sastanak po pitanju svih tema koje su važne za građane Istočnog Sarajeva.

Vode se aktivnosti na pripremama za održavanje sastanaka sa Agencijom za promociju stranih investicija /Fipa/, a ima i najava da će grad uskoro posjetiti srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, što pokazuje uvažavanje prema gradu i građanima.

Govoreći o mogućim inicijativama, o izmjeni Zakona o gradu Istočno Sarajevo, Vuković ističe jasan i nedvosmislen stav da grad nije upitan i da mora trajno da postoji, te da njegovo postojanje ne može biti dovedeno u pitanje bilo kakvom inicijativom.

„Istočno Sarajevo je mjesto nastanka Republike Srpske i tu činjenicu treba uvažavati i ne treba se sa njom poigravati. Zato oni koji predlažu neke izmjene treba da budu jasniji i oprezniji“, poručuje Vuković i naglašava da je grad sa 64.500 stanovnika priznat i uvažen od svih u Republici Srpskoj i BiH.

Vuković dodaje da će nova gradska uprava imati dovoljno energije, znanja i sposobnosti da nastavi razvoj grada.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare