Unikatne dekoracije Danijele Laković

0

Tridesettrogodišnja Danijela Laković, zbog nedostatka posla u struci, oprobala se u izradi unikatnih dekoracija od drveta za sve uzraste.

Ona je završila master studij geodezije u Novom Sadu. Ima sedam godina radnog iskustva, od kojih su tri godine radnog staža, ali nije uspjela da se zaposli, pa je odlučila da krene sa izradom drvenih poklona.

Lakovićeva navodi za Srnu da je prije godinu dana počela sa izradom drvenih proizvoda i da joj je prvi bio kozmetički stalak, kasnije podmetači za čaše sa držačem, držač knjiga, vrteške za najmlađe, figurice, magneti i svijećnjak kao poklon za svatove, te magneti sa porukama.

Danijela izrađuje i drvene varjače, korpice, srca sa imenima kao prigodan poklon za učiteljice, prema želji gravira tekst, zatim pravi drvene kućice, držače ključeva, te stalke za limenke ili nakit – u zavisnosti šta kupac želi.

„Kada nekome poklanjam – uvijek gledam da je to specifično, unikatno i nešto drugačije. Poklone uvijek vežem za osobu kojoj to poklanjam da bude nešto što bi ona željela i što je karakteristika same te osobe“, objašnjava Lakovićeva, koja je i potporučnik u rezervnom sastavu Vojske Srbije.

Prema njenim riječima, najčešće izrađuje igračke za djecu, i to sve uz pomoć svoje male ce-en-ce mašine čija je radna površina 25 centimetara i čije mogućnosti nisu velike, ali kojom je uspjela mnogo toga da izradi.

„Trenutno izrađujem pamtilicu – bilježnica sa drvenim koricama i željenim motivom 21 sa 15 centimetara. To je 80 bijelih listova formata A5 koji su uvezani sa dvije alke i jednostavno se otvaraju, pa bilježnica postaje vječna jer je dopunjiva“, navodi Danijela, koja živi na relaciji Pale-Višegrad.

Lakovićeva kaže da želi da njeni proizvodi budu korisni, praktični i jeftini, a za njihovu izradu koristi šperploču i lesomal.

Kada je riječ o procesu izrade, Danijela prvo crta u jednom programu, a u drugom kodira kako bi mašina mogla da prepozna taj kod, zatim slijedi rezanje koje traje oko 20 minuta, pa šmirglanje, farbanje, sušenje i na kraju ukrašavanje.

Ona ukrašava najčešće prirodnim materijalima od filca i pjene EVA, te biserima i drugim sitnicama.

„To je hobi, ali me ispunjava zato što ne mislim na druge stvari. Jednostavno, za mene jedna vrsta terapije da ostanem u zdravom razumu i vedrog duha. Preokupiram se tim poslom i proces zna da traje cijeli dan“, ističe Lakovićeva i objašnjava da tokom dana može da napravi tri proizvoda.

Danijela podsjeća da od malih nogu sebi pravi kućice za barbike, u čemu je uživala i na časovima tehničkog u osnovnoj, te u srednjoj školi, pa je zato i upisala Fakultet tehničkih nauka.

Trenutno razmišlja o većem poduhvatu, odnosno kupovini velike mašine koju bi koristila za izradu suvenira, dječijeg namještaja i drvenih dekoracija.

Svi zainteresovani Danijeline proizvode mogu pogledati na profilu na „Instagramu“ /@Handmadebylada/ i „Fejsbuku“ /Handmade by LaDa/.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare