Умро глумац Жарко Лаушевић

0

БЕОГРАД – Познати српски глумац Жарко Лаушевић преминуо је у 64. години послије кратке и тешке болести.

Датум и мјесто сахране биће накнадно саопштени, пренијели су београдски медији.

Каријера Жарка Лаушевића била је изузетна. Било да је играо главну или епизодну улогу, Лаушевићеви ликови редовно су улазили у антологије најбољих глумачких остварења.

Већ 1982. године, са 22 године, добио је прву филмску улогу и од тада је сваке сезоне имао неку филмску, телевизијску или позоришну премијеру.

Рођен је 19. јануара 1960. године на Цетињу. Дипломирао је глуму на Факултету драмских уметности у Београду, а био је члан Југословенског драмског позоришта.

На филму је дебитовао 1982. године улогом у „Прогону“:

Исте године остварио је значајне улоге у филмовима „Савамала“ и „Директан пренос“.

Велику славу доживио је играјући једну од главних улога у ТВ серији „Сиви дом“ /1984/.

Играо је улоге у више од 20 телевизијских серија, међу којима су „Шмекер“, „Свечана обавеза“, „Догодило се на данашњи дан“, „Официр с ружом“, „Браћа по матери“, „Бој на Косову“, „Оригинал фалсификата“, „Боље од бјекства“, „Кажи зашто ме остави“, „Нож“.

Послије више од деценије паузе и живота у САД враћа се на велико платно улогом иконописца Саве у филму „Тајна нечисте крви“.

Након тога, ниже улоге у филмовима „Смрдљива бајка“ и „Сјенке над Балканом“ гд‌је тумачи принца Ђорђа Карађорђевића.

ТВ публици представио се 2018. године маестралном улогом Аћима Катића и серији „Коријени“.

Играо је и у фулмовима „Државни службеник“ /2019-2020/, „Име народа“ /2020/, „Александар од Југославије“ /2021/, „Калкански кругови“ /2021/, „Време зла“ /2021/, те „Хероји Халијарда“ гд‌је тумачи Косту Јовића /2023/.

Добитник је бројних награда почев од „Златне арене“ у Пули за најбољу мушку улогу у филму „Официр с ружом“, 1987. године, „Цара Константина“ у Нишу исте године, као и награде Град театар и „Зоран Радмиловић“ за улогу Кањоша Мацедоновића /1989/, власник је Гран-прија „Наиса“ /2016/ и „Златне антене“ /2019/.

(www.palelive.com / Срна / Фото: НСПМ)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare