Umjetnost jača od hendikepa

0

MILIĆI – U Domu omladine u Zvorniku 16. avgusta biće upriličena prva samostalna izložba milićkog slikara Mladena Sekulića pod nazivom „Pored i iznad realnog svijeta“ – riječ je o ciklusu akrila, koji naglašava spontani izraz u kojem dominiraju dekorativnost, jačina boje i intuicija.

Mladen je poseban umjetnik – nesebičnim radom i trudom savladao je hendikep i počeo da slika ustima.

„Kada slikam na platnu olovkom – uradim skicu, uzmem četkicu, stavim u usta i radim na svoj način. Slikam po par sati svaki dan, jer mi slikarstvo pruža neku vrstu uživanja.

Dobro sam savladao umjetnost slikanja na staklu – vitraž, ali najviše volim da slikam na platnu akrilnim bojama, mrtvu prirodu, gradski pejzaž, životinje, posebno volim da slikam konje“, navodi Sekulić za Srnu.

Mladen se kreće pomoću kolica i ne može da radi nikakve fizičke aktivnosti, ali je nedostatak nekog težeg posla nadomjestio slikanjem koje mu je od 13 do 24 godine bilo samo hobi, a onda je počeo da se slikarstvom bavi intenzivno.

U školi je bio zapažen na časovima likovnog vaspitanja, zbog čega je postao član likovne sekcije, a nakon nesebičnog zalaganja uslijedile su i likovne kolonije – imao je dvije kolektivne izložbe i to u Podgorici i Kotoru.

Sekulić živi u milićkom naselju Lukić Polje i od rođenja je potpuno paralizovan, ali je zahvaljujući svom trudu i bezrezervnoj podršci i pomoći roditelja bio odličan učenik JU „Zavod za školovanje i profesionalnu rehabilitaciju invalidne djece i omladine“ u Podgorici.

Sekulić priča da je, nakon rođenja, počeo da gubi kilažu, zbog čega je morao da bude u inkubatoru koji je pogoršao njegovo zdravstveno stanje – kako su rekli tada doktori za 95 odsto.

Dijagnoza je bila artrogripoza, ukočenost mnogobrojnih zglobova u tijelu.

„Nakon toga uslijedila je borba – imao sam šest operacija nogu, koje nisu uspjele. Roditelji su se na sve moguće načine trudili da mi pomognu da se izborim, oni su mi bili vjetar u leđa, za sve sam im mnogo zahvalan“, ističe Sekulić.

Nakon povratka u Miliće posvetio je više vremena svom hobiju, znao je šta tačno želi i čime da se bavi.

Sekulić je u protekle tri godine član Međunarodnog udruženja slikara koji slikaju ustima ili nogama – VDMFK.

Da bi postigao ono što je danas, pored napornog rada i truda, zahvalnost duguje i diplomiranom vajaru i profesoru likovne kulture iz Milića Darku Juroševiću, koji mu daje smjernice u slikarstvu i sa kojim se druži proteklih sedam godina.

„Profa je prije svega veliki covjek, prijatelj i pedagog svog zanata. Ja ovako javno moram da mu se zahvalim što mi je pomogao da spoznam i otkrijem čari i ljepote slikarstva na pravi način, da imam svoj cilj, da radim, i da vjerujem u to što radim.

Kao i u svako drugom poslu, ako se ne trudite dovoljno i ne dajete sebe, od tog posla nema ništa“, poručuje Sekulić.

On je zahvalan i proFesoru Istorije i teorije likovne umjetnosti na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjaluci Siniši Vidakoviću, koji je napisao kritiku o njegovim radovima te direktoru Doma omladine u Zvorniku Đorđu Deuriću i njegovim kolegama koji pomažu u pripremi održavanja izložbe u Zvorniku.

Izložba Mladena Sekulića „Pored i iznad realnog svijeta“ biće otvorena 16. avgusta u 19.00 časova, u Domu omladine u Zvorniku.

(www.palelive.com / Srna)

 

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare