Umjesto knjižica osnovci dobijaju uvjerenja

0
Ilustracija

BANJALUKA – Osnovcima u Republici Srpskoj će na kraju prvog polugodišta umjesto đačkih knjižica biti podijeljena uvjerenja o uspjehu, rekli su u Ministarstvu prosvjete i kulture.

„Na kraju prvog polugodišta za sve učenike se izdaju uvjerenja o uspjehu na polugodištu, dok se učenicima koji se školuju u nivoima obrazovanja uvjerenja izdaju po završetku svake godine školovanja“, pojasnili su u Ministarstvu za „Euro Blic“.

Sve odjeljenske starješine u školama će, kako navode, u eDnevnik sistemu na raspolaganju imati dostupno uvjerenje koje će moći generisati, slati putem mejla ili štampati u skladu sa potrebama škole.

Škole uvjerenja mogu da štampaju na običnom A4 papiru do donošenja novog pravilnika o pedagoškoj dokumentaciji u osnovnoj školi i definisanja odgovarajućeg obrasca.

Ove izmjene predviđene su novim Zakonom o osnovnom obrazovanju koji je na snagu stupio u septembru.

Svi neophodni podaci o uspjehu učenika, ocjene, izostanci, vladanje povlačiće se iz elektronskog dnevnika.

Iz Ministarstva podsjećaju da to ne znači potpuni kraj za đačke knjižice u osnovnim školama jer je novim zakonom propisano da se one izdaju na kraju drugog polugodišta, za učenike od prvog do petog razreda.

Kao i prethodnih godina, učenici od šestog do devetog razreda dobijaju svjedočanstvo o završenom razredu.

Uvjerenja o uspjehu na prvom polugodištu će se izdavati i u umjetničkim školama, osim u onima koje nemaju eDnevnik, one će i dalje đacima dijeliti knjižice.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare