Uloga Komunalne policije

0

Započinjem ovu diskusiju kao građanin Pala koji bi želio da bude malo više upoznat o radu Komunalne policije i šta mogu da očekujem od iste. S obzirom da se radi organu koji se organizuje u sastavu odjeljenja gradske, odnosno opštinske uprave, smatram da meni (kao i ostalim stanovnicima Pala) te informacije trebaju biti dostupne. Očekujem da i ostali građani postave pitanja u vezi sa nedoumicima koje imaju u vezi sa radom Komunalne policije.

Odmah da pojasnim neke stvari vezano za ovu diskusiju. Ovo pismo nema namjeru da diskredituje dosadašnji rad komunalnih policajaca ili ima namjeru da bude nekakav vid žalbe na rad istih. Zamolio bih administratore da spriječe prozivke lične prirode na račun Komunalnih policajaca ukoliko ih ne provjere. Jedino što mene interesuje je da mi se, kao laiku, objasni njihova uloga, njihove ingerencije i kako i u kojim slučajevima ja, kao građanin Pala, mogu iste kontaktirati. S obzirom da je opština Pale servis njenih građana koji je finansiraju, kao poreski obveznik, koji uredno izmiruje obaveze, samo želim da budem upućen u prava koja me sljeduju. Pošto opština Pale ima internet prezentaciju, na njoj bi trebale biti dostupne sve informacije koje građanima trebaju da olakšaju komunikaciju i saradnju sa organima opštinske uprave.

Naime, interesuje me sljedeće:

1. Koje su nadležnosti Komunalne policije u Palama?

2. Na koji način se može kontaktirati ista ili eventualno podnijeti (anonimna) prijava?

3. Ko su im nadređeni i kome se možemo požaliti ukoliko nismo zadovoljni njihovim radom ili ih pohvaliti ukoliko jesmo?

4. Da li su oni, kao komunalna policija, nadležni za nadzor gradske deponije jer je Ljubogošta (Han Derventa) svake sedmice bar jednom po čitav dan prekrivena dimom sa iste? Ukoliko jesu, koliko su prijava podnijeli protiv odgovornih? Pričamo o turizmu, a dok se dođe do Pala, pune oči dima!!!

5. Da li fizičko lice može podnijeti prijavu protiv drugog fizičkog lica za paljevinu trave i smeća oko kuća koje se nalaze u blizini centra Pala a nakon koje, dim i smrad prekriju Pale tj. da li je komunalna policija nadležna i za to? Sramota je da se trudimo da kulturu stanovanja u ovom gradu postavimo na viši nivo a u proljeće i jesen se ne može prošetati istim od dima proizvedenog paljevinom smeća i trave. Pa to valjda trebamo prevazići ako ćemo se baviti turizmom, zar ne?!!

6. Ko je zadužen za nadzor klupa sa šetališta jer u večernjim časovima omladina radi sa njih šta hoće, prebacuje ih tamo-amo i uništava? Da li se za to mogu napisati kazne?

7. Da li postoje kazne za lijepljenje oglasa i reklama po stubovima rasvjete od kojih se na taj način pravi ruglo?

8. Koje je radno vrijeme komunalne policije? Ovo pitam radi toga što se većina tih paljevina se desi u poslijepodnevnim časovima.

9. Jesu li nadležni za ispitivanje slučajeva u vezi sa grafitima koji se pojavljuju na zgradama i prave od njih ruglo?

10. Vrste i veličina kazni za pravna i fizička lica?

11. Kako možemo znati dokle se stiglo sa slučajem koji je prijavljen i sl.?

12. Koliko su do sada kazni napisali?

Takođe bi trebalo postaviti onlajn formular gdje bi građani mogli podnositi (anonimne) prijave, postavljati pitanja, pratiti razvoj slučaja koji su prijavili i sl. U razgovoru sa ostalim građanima Pala sam primjetio da niko nije upućen o ulozi iste niti znaju u kojim slučajevima im se mogu obratiti, tako da na toj prezentaciju treba postaviti i primjere iz prakse (ko, kako, kada i za šta im se može obratiti).

Mislim da u prethodno iznesenom ima dosta materijala koji bi trebao da animira opštinske organe da pokrenu ovo pitanje.

Još jednom da napomenem da nemam namjeru da omalovažim njihov dosadašnji rad i da ovo nema nikakve negativne namjere u smjeru diskreditacije komunalnih policajaca, nego me samo interesuje kako mogu koristiti njihove usluge jer nigdje nije jasno objašnjeno. Svojevremeno se na RTS reklamirao rad komunalne policije u Srbiji i objašnjavala njihova uloga, a kod nas ništa.

Diskusiju osnovao: Građanin Pala

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare