Ulica ili trg da nosi naziv Zoran Cvijetić

0

ISTOČNO SARAJEVO – Udruženje veterana službi bezbjednosti Republike Srpske, Podružnica Istočno Sarajevo, pokrenulo je inicijativu da na teritoriji opštine Istočno Novo Sarajevo i Sokolac jedna ulica ili trg nosi naziv po Zoranu Cvijetiću, nekadašnjem ministru unutrašnjih poslova SAO Romanije.

Inicijativa je pokrenuta s ciljem obilježavanja 30. marta 1992. godine kada je Cvijetić kao ministar unutrašnjih poslova SAO Romanija postrojio jedinice srpske policije iz stanica sa područja Sarajevsko–romanijske i birčanske regije, komandovao i predao raport tada već postavljenom ministru unutrašnjih poslova Srpske Republike BiH.

„Namjera Udruženja veterana službi bezbjednosti Republike Srpske bila je da povodom današnjeg dana na Sokocu organizujemo susret veterana, ali zbog nedostatka sredstava od te ideje se odustalo. Zato smo se opredijelili da opštinama Istočno Novo Sarajevo i Sokolac uputimo inicijavimu da jedna od ulica u tim gradovima nosi naziv Zoran Cvijetić“, rekao je Srni predsjednik podružnice Istočno Sarajevo Radovan Pejić.

On je dodao da je od Odbora za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova Vlade Republike Srpske zatraženo da današnji datum uvrsti u kalendar obilježavanja značajnijih datuma na nivou Republike ili, eventualno, regije.

Na današnji dan, 1992. godine prvi put je postrojena srpska milicija Sarajevsko-romanijske i birčanske regije kada je Cvijetić, u funkciji ministra SAO Romanija, predao raport tada već zvaničnom ministru unutrašnjih poslova Srpske republike BiH.

Cvijetić se od početka rata aktivno uključio u formiranje i organizovanje srpske policije. Kao ministar unutrašnjih poslova SAO Romanija, 30. marta 1992. godine, postorojio je jedinice srpske policije iz stanica sa područja Sarajevsko – romanijske regije, komandovao i predao raport tada već postavnjenom ministru unutrašnjih poslova Srpske republike BiH – Republike Srpske.

Prvi put tekst „milicija“, kasnije „policija“ na uniformama njenih pripadnika ispisan je ćirilicom, na plavim beretkama srpska trobojnica, a Romanijom odjekivale su riječi zakletve.

Time je i praktično formirana srpska milicija – policija. U obrazloženju udruženja veterana navodi se da je događaj za pamćenje, koji će zabilježiti istoričari kada budu pisali istoriju stvaranja, odbrane, rasta i razvoja, ne samo MUP-a, već i Republike Srpske, a naročito odbrane srpskog naroda na ovim i prostorima BiH.

Cvijetić je, kako ističu, među prvima stao na branik otadžbine i zaštitu srpskih ognjišta. Na mjesto načelnika Centra postavljen je u trenutku kada je Centar pokrivao regije Sarajeva, Romanije i Birča. Sa velikom uspjehom i požrtvovanjem obavljao je povjerene zadatke i u najtežim vremenima kada je stvarano i izgrađivano srpsko Ministarstvo unutrašnjih poslova, kada je započeta i vođena borba za odbranu srpskog naroda i prostora.

Zoran Cvijetić poginuo je 11. januara 1994. godine tokom izvršavanja zadatka.

Odlikovan je Ordenom Karađorđeve zvijezde Republike Srpske Drugog reda za izvanredne uspjehe u komandovanju i rukovođenju u jedinicama Oružanih snaga Republike Srpske u oružanoj borbi.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare