Uklonjena ploča sa natpisom “genocid”

0

VIŠEGRAD – Nadležni organi opštine Višegrad, uz asistenciju pripadnika Centra javne bezbjednosti Istočno Sarajevo, uklonili su jutros ploču na muslimanskom groblju sa uvredljivim natpisom “genocid”, potvrđeno je Srni u CJB Istočno Sarajevo.

Asistencija je protekla bez incidenata, navode u CJB-u.

Ploča je uklonjena u 7.30 časova.

UKLANJANJEM RIJEČI “GENOCID” ISPOŠTOVANO RJEŠENJE INSPEKTORA

Brisanjem riječi “genocid” sa spomenika žrtvama rata na muslimanskom groblju na Stražištu u Višegradu ispoštovano je rješenje opštinskog građevinskog inspektora LJiljane Ćirković o uklanjanju te sporne riječi.
Radnici Komunalnog preduzeća “Komunalac” brusilicom su jutros izbrisali ovu riječ, uz asistenciju pripadnika MUP-a Republike Srpske.

Načelnik opštine Višegrad Slaviša Mišković rekao je da su u ovom slučaju provedene sve zakonske procedure i danas se samo pristupilo izvršenju rješenja nadležnog opštinskog organa.

“Učinjeno je to, jer je i opštinski parlament donio zaključak o brisanju riječi, a vođeni su i mnogi pregovori sa bošnjačkom stranom da sami Bošnjaci uklone sporni natpis `genocid` što nije učinjeno”, istakao je Mišković.

Predsjednik Udruženja žrtava rata Bakira Hasečić pokušala je da spriječi brisanje riječi i ulaz komunalaca u muslimansko groblje, ali su je u tome spriječili policajci.

Narodni poslanik Miroslav Kojić rekao je da srpski narod poštuje muslimanske žrtve i da nije dirao spomenik njima u Stražištu, iako je i on bespravno podignut.

“Danas smo pokazali da niko, pa ni Bakira Hasečić i predsjednik Medžilsa Islamske vjerske zajednice u Višegradu Bilal Memišević nisu jači od države i zakona”, rekao je Kojić.

On je rekao da su u Višegradu u ratu pale mnoge žrtve i među Srbima i Bišnjacima, ali za srpske žrtve niko dosad nije odgovarao.

“To je ohrabrilo Hasečićevu i Memiševića da oni pisanjem riječi `genocid` na spomeniku određuju karakter rata”, rekao je Kojić.

(www.palelive.com / Srna)

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments