Uklanjanje neeksplodiranih ubojitih sredstava

0

ZVORNIK – U prošloj godini u zvorničkoj opštini uklonjeno je 265 komada neeksplodiranih ubojitih sredstava /NUS/ i minsko-eksplozivnih sredstava i 2.753 komada municije raznih kalibara, saopštio je danas Dejan Galić, samostalni stručni saradnik u Službi Civilne zaštite opštine Zvornik. On je dodao i da je u protekloj godini „A tim“ Republičke uprave Civilne zaštite na 12 prijavljenih lokacija izvršio uništavanje neeksplodiranih ubojitih sredstava na licu mjesta, a ostalo na lokaciji za uništavanje.

„Od početka ove godine zabilježeno je deset izlazaka na teren i tom prilikom uklonili smo 20 komada neeksplodiranih ubojitih sredstava i 30 komada municije, dok su tri neeksplodirana ubojita sredstva obilježena i njih je na licu mjesta uništio `A tim` prilikom prvog ovogodišnjeg dolaska“, rekao je Galić novinarima.

Govoreći o deminiranju u zvorničkoj opštini, Galić je naveo da je ono do sada obavljeno na 992.625 metara kvadratnih.

Kad je riječ o minskim poljima i neeksplodiranim ubojitim sredstvima, opština Zvornik jedna je od najzagađenijih u istočnom dijelu Republike Srpske.

„Ukupna sumnjiva površina je 7.460.000 metara kvadratnih, od čega je deminiranje do sada završeno na 992.625 metara kvadratnih. Za još 570.000 metara kvadratnih imamo urađen 31 projekat u okviru liste prioriteta za deminiranje u 2013. godini koji su proslijeđeni BH MAK-u na dalju proceduru“, rekao je Galić.

On je kao veliki problem istakao nesavjesno ponašanje pojedinaca kad su u pitanju minski znakovi.

„Na području zvorničke opštine do sada je na dvije lokacije postavljena trajna minska ograda u dužini od 1.150 metara. Ima pojava da se minski znakovi i trajne minske ograde narušavaju tako što se metalno kolje i bodljikava žica skidaju. Na taj način opasne zone ostaju djelimično neobilježene i to je problem sa kojim smo upoznali i BH MAK“, rekao je danas Galić.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare