Ujediniti se u molitvama za mir i očuvanje Kosova i Metohije

0

BEOGRAD – NJegova svetost patrijarh srpski Porfirije pozvao je u vaskršnjoj poslanici vjernike da ujedine molitve za mir i očuvanje Kosova i Metohije u Srbiji, da se mole za mir u Ukrajini i ukazao na neophodnost očuvanja srpskog jezika, normiranja upotrebe ćirilice u javnom prostoru i obustavljanja nasilja nad srpskim jezikom.

Patrijarh Porfirije je istakao da je molitva vjerujućeg naroda za mir, molitva Crkve za mir, jača od svakog oružja.

„I kao što su nas snaga vere i molitve naših pravednih predaka i otaca provele kroz tesnace istorije, tako je potrebno da i danas, u svim pregnućima, poslušamo glas Crkve, glas Gospodnji – ujedinimo i umnogostručimo molitve za mir, za očuvanje Kosova i Metohije u Srbiji, za očuvanje naših svetinja. Ujedinimo i umnogostručimo svoje molitve za život u miru našeg naroda svuda, da se naša ili bilo čija stradanja ne ponove“, navodi se u poslanici.

NJegova svetost patrijarh srpski je dodao da su arhijereji i vjerni narod Srpske pravoslavne crkve /SPC/, čije prvo ime jeste Pećka patrijaršija, čvrsto i nepromjenljivo na stanovištu da je otuđenje Kosova i Metohije od države Srbije, posredno ili neposredno, de fakto ili de jure, neprihvatljivo.

„Molimo se Spasitelju i zalažemo za zajednički život, u međusobnom poštovanju i razumevanju sa kosovsko-metohijskim Albancima, jer ako u našim dušama ima mesta i za jedne i za druge, biće i na Kosovu i Metohiji mesta za sve“, navodi se u poslanici.

Patrijarh srpski je istakao da zna da u srpskom narodu i danas ima dovoljno vjere, dovoljno molitve i pravednosti, da sačuva sve i u vremenima koja dolaze.

NJegova svetost je naglasio da stoga arhijereji SPC apeluju da se napredak društva, a prije svega narodna prosveta i kultura, grade na jevanđelskim temeljima, na kojima su i nastale, a posebno pozivaju na očuvanje srpskog jezika i ćiriličnog pisma na kojima je izgrađena srpska kultura.

SPC apeluje da se normira upotreba ćiriličnog pisma u javnom prostoru, kao i da se obustavi nasilje nad srpskim jezikom i ukinu odredbe zakonâ koji to nasilje nameću, naročito kroz protivustavni zakon koji nameće takozvani rodno osjetljivi jezik iza koga se krije borba protiv braka i porodice kao bogoustanovljenih svetinja i prirodnih oblika čovekovog ličnog i sabornog života.

„Na jevanđelskim temeljima smo gradili i izgradili svoj način života, svoj etos, svoj sistem vrednosti, u kome su brak i porodica, zasnovani na ljubavi prema Bogu i na međusobnoj ljubavi, pretpostavka sklada u životu naroda, društva i države“, istakao je patrijarh srpski Porfirije.

Patrijarh Porfirije je pozvao i na molitve za mir u Ukrajini, za prestanak stradanja i sukobljavanja jednovjerne i jednokrvne braće, da neprijateljstvo i mržnju zamijene prijateljstvo i ljubav.

NJegova svetost je posebne molitve uputio vaskrslom Gospodu za Ukrajinsku pravoslavnu crkvu, njenu jerarhiju i njen vjerni narod, koji su izloženi nepravdi, nasilju i progonu.

On je pozvao vjernike da se raduju danas, jer ih, uprkos svim prilikama i neprilikama prate, krupne i mirne raške oči Bijelog anđela – najljepše, najvoljenije i najslavnije freske stvorene u našem rodu – govoreći da Isus Nazarećanin, na krst raspeti, ustade iz groba.

„Radujemo se i proslavljamo Vaskrsenje Gospoda Hrista jer, čineći to, dobijamo zalog sopstvene pobede nad okovima smrti i svetu blagovestimo radost života … Vera koja prožima i osmišljava životni put, koja sokovima blagodatne snage hrani svekoliko ljudsko biće, uistinu može sve“, piše u poslanici.

Patrijarh Porfirije je istakao da je ekonomski i svaki drugi napredak važan za društva u kojima srpski narod živi, ali je neuporedivo važnije duhovno zdravlje srpskog naroda, ona snažna, saborna vjera u Gospoda raspetog i vaskrslog, koja osmišljava svekoliko narodno biće.

„Od vere u Vaskrsenje Hristovo i Jevanđelje NJegovo zavise naše životne vrednosti, kultura, etos, identitet“, naveo je patrijarh Porfirije.

Patrijarh Porfirije i arhijereji SPC su poželjeli srećan, čestit i blagosloven praznik cijelom srpskom vjernom narodu, svima koji čuju riječi Bijelog anđela: „Ne plašite se! Isusa tražite Nazarećanina, raspetoga. Ustade, nije ovde“.

„Gde god da se danas bilo ko od nas nalazi, pozdravljamo se pozdravom večne radosti – Hristo vaskrse“, navodi se u poslanici.

(www.palelive.com / Srna / Foto: SPC)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare