Ugradnja implantata prvi put u redovnoj nastavi u Srpskoj

0

FOČA – Studenti odsjeka stomatologije na Medicinskom fakultetu u Foči od ove godine imaće prvi put priliku da u sklopu redovne nastave prisustvuju intervencijama ugradnje implantata, koje su do sada mogle da se uče samo u okviru specijalizacije, po čemu će ova visokoškolska ustanova biti jedinstvena u Srpskoj.

U Specijalističkom centru za stomatologiju Medicinskog fakulteta danas je izvedena prva operacije ugradnje imlantata, čime je ovaj centar postao prva javna zdravstvena ustanova na istoku Srpske koja vrši usluge implantologije.

Operaciju je obavila grupa nastavnika ovog fakulteta predvođena specijalistom oralne hirurgije Slavoljubom Tomićem.

On je naglasio da je to veliki iskorak u nastavi, jer ovu intervenciju, i to uglavnom na demonstracionim modelima u okviru kurseva rade svršeni studenti ili specijalizanti i specijalisti oralne hirurgije.

„Studenti dodiplomci prvi put će imati priliku da u sklopu redovnog obrazovanja prisustvuju takvim intervencijama, da na demo-modelima ugrađuju implante i da sa kolegama sa protetike isprate kompletnu priču na živom pacijentu“, rekao je Tomić.

Za današnju pacijentkinju je naveo da će ugradnjom implantata izbjeći nepotrebna brušenja i oštećenja zdravih zuba, te da će nakon ugradnje protetske nadoknade imati lijep osmijeh i funkciju zuba u punom obimu.

Specijalista stomatološke protetike Đorđe Božović kaže da se bezubo polje može sanirati na dva načina – tradicionalnim mostovima, što podrazumijeva brušenje zdravog zuba ili ugradnjom implantata, što je trend u svijetu.

On je rekao da se implanti mogu uraditi neposredno nakon vađenja zuba, kada pacijent odmah dobije implantat i privremenu protetsku nadoknadu i tako izađe sa definitivnim protetskim radom.

„Drugi slučaj je kada pacijent zbog anatomskih uslova nije u mogućnosti da mu se ugrade odmah implantati, tada se uradi koštana i tkivna transplantacija i nakon četiri do šest mjeseci ugrade se impantati, a zatim nakon određenog perioda i protetska nadoknada“, objasnio je Božović.

Pomoćnik dekana Medicinskog fakulteta za odjsek stomatologija Nikola Stojanović ističe da je višestruka korist uvođenja ove procedure u redovnu nastavu.

On je najavio da će od ljetnog semestra krenuti vježbe ugradnje implantata na demonstracionim modelima, a studentima šeste godine biće demonstrirana intervencija na pacijentu.

„Benifiti su veliki ne samo za lokalnu zajednicu, nego za cijeli istok Republike Srpske, jer smo jedina javna zdravstvena ustanova na tom području koja vrši ovu uslugu i pri tome po cijeni nižoj za 30 odsto i na više rata“, rekao je Stojanović.

On je dodao da su u proteklom periodu uložena znatna sredstva u opremanje Specijalističkog centra za stomatologiju, koji posjeduje šest specijalističkih i jednu operacionu salu, te izuzetno stručan kadar.

„Cilj nam je da budemo najjača stomatološka ustanova u ovom dijelu Srpske. Imamo ambiciozan plan da napravimo još jednu kliničku salu, da malo poboljšamo dijagnostiku, zubotehničku laboratoriju i budemo mjesto gdje svaka usluga može da se pruži pacijentu“, naveo je Stojanović.

Zahvaljujući ugovoru Specijalističkog centra sa Fondom zdravstvenog osiguranja Srpske, pacijenti odnedavno na ovom mjestu mogu sa uputnicom porodičnog ljekara, uz plaćanje samo participacije, da dobiju sve vrste stomatoloških usluga.

(www.palelive.com/Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare