Udruženja iz BiH uz Savez ekoloških organizacija Srbije o pitanju „Rio Tinta“

0

BIJELJINA – Dvadeset udruženja građana iz BiH poslalo je pismo podrške Savezu ekoloških organizacija Srbije u aktivnostima protiv štetnog uticaja projekta „Jadar“, britansko-australijske rudarske grupe „Rio Tinto“, na ekosistem i sliv donjeg toka i ušća rijeke Drine u Savu.

U pismu je navedeno da svi koji žive na tim područjima dijele zajedničko dobro od najveće životne važnosti po čovjekov biološki opstanak, a to je voda, odnosno rijeka Drina, koja se u svom donjem toku razliva u bogati barski ekosistem.

„Područje grada Bijeljina leži na ogromnim podzemnim bazenima prirodne, žive i zdrave vode koja nam daje život na ovim prostorima i omogućava nesmetani razvoj. Tako je u Semberiji sa lijeve obale Drine, ali isto tako je i na desnoj obali u Podrinju, Mačvi, Sremu i dalje niz tok Drine do Save, pa i do Dunava“, istaknuto je u pismu.

Predsjednik Udruženja „Eko-put“ Snežana Jagodić Vujić rekla je da otvaranje rudnika litijuma kod Loznice, koju planira kompanija „Rio Tinto“, ima sve pretpostavke da prouzrokuje zagađenje velikih razmjera putem rijeke Jadar u Srbiji, a koja se uliva u Drinu, kao prirodnu granicu BiH i Srbije.

Vujićeva je naglasila da su građani BiH, oba entiteta, kao i brojna udruženja, izuzetno zabrinuti zbog novih prijetnji kojima se nagovještava uništavanje barskog ekosistema donjeg sliva Drine i zagađivanje podzemnih tokova zdrave i pitke vode, saopšteno je iz „Eko-puta“.

„Poslali smo pismo podrške Savezu ekoloških organizacija Srbije u zajedničkoj borbi za zaštitu rijeke Drine, a protiv kompanije `Rio Tinto`, koja još ne odustaje od gradnje rudnika litijuma“, navela je Vujićeva.

Ona je pozvala i druga udruženja i organizacije koje se bore za zaštitu rijeka u BiH da im se pridruže i pomognu u borbi očuvanja Drine i svih njenih pritoka.

Pismo podrške potpisali su predstavnici 20 udruženja građana iz Republike Srpske i Federacije BiH, među kojima „Eko-put“ iz Bijeljine, „Eko-Gotuša“ iz Fojnice, „Centar za životnu sredinu“ iz Banjaluke, višegradski „Eko-centar“ i Ekološko udruženje „Majski cvijet“ iz Mostara.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare