Učiteljica nagrađena za praksu „Da učenje ne bude mučenje“

0

FOČA – Od bakine kuhinje, preko nastave u prirodi do pravljenja jednostavnih programa na laptopu, neke su od aktivnosti učenika u okviru nastavnog koncepta „Da učenje ne bude mučenje“ učiteljice Katarine Vučen iz Foče, zahvaljujući kojem je ove godine ponijela titulu najinovativnijeg učitelja u BiH, a koju dodjeljuje Centar za obrazovne inicijative „Step baj step“ iz Sarajeva.

Učiteljica fočanske Osnovne škole „Veselin Masleša“ u svom radu i pristupu djeci nastoji da pojednostavi gradivo i da za sve što đaci uče u školi zajedno sa njima nađe primjenu u svakodnevnom životu.

Vučen je rekla Srni da se njena inovativna praksa zasniva na tome kako da se učenje prilagodi svakom đaku, da to ne bude mučenje, već proces na radost svakog djeteta, a temelji se na aktivnom učenju i pristupu svakom djetetu ponaosob.

„Nastavnik, osim toga što treba dobro da poznaje nastavne sadržaje i materiju koju predaje, mora da poznaje svoj razred, svako dijete kao individuu, da prilagodi metode rada svom odjeljenju i da doprinosi napretku svakog djeteta. Da dijete pripremimo za život, da ima jedno funkcionalno znanje i da je spremno da nadograđuje to znanje i ide stalno naprijed“, priča Vučen.

Umjesto gotovih definicija i činjenica, kod ovog vida učenja, objašnjava učiteljica, koriste se razne metode da se dijete zainteresuje da istražuje, samostalno i u grupama, te da uz pomoć literature dolazi do rješenja i saznanja, a nastavnik je motivator i organizator.

„Jedna od aktivnosti je terenska nastava, gdje van učionice kroz osmišljene aktivnosti vodimo čitav nastavni proces. Zatim tematska nastava, poput teme jeseni, koju provlačimo kroz sve nastavne predmete da bismo zainteresovali đake da dođu do saznanja u vezi sa tom temom“, navodi učiteljica Vučen.

Tako je njen razred „treći jedan“ već drugu godinu zaredom, kroz temu jeseni, pravio domaći džem.

Učenici prethodno dobiju zadatak da kod kuće istraže jednostavne recepte od jesenjih plodova za pravljenje džema, a potom zajednički odlučuju koji džem će praviti.

„Ove godine to je bio jedan divan džem od šljiva, a uvijek se nađe neko od roditelja da pripremi i pogaču, pa se taj dan i sladimo. Na časovima likovne kulture osmišljavamo dizajn teglica za džem, mada veoma malo džema ostane, gotovo sve se istog dana pojede. To ja aktivnost koju djeca mnogo vole, uživaju u tome, jednostavno sve sami priremaju, a ja sam samo taj koji vodi proces i osmišljava“, hvali učiteljica svoje vrijedne đake.

Uz recepte iz bakine kuhinje, pristup „Da učenje ne bude mučenje“ objedinjuje i savremene tehnologije, koje đaci uče samostalno da primjenjuju u nastavi pomoću laptopa kojima je opremljena njihova učionica.

„Kroz novi predmet `Digitalni svijet` djeca uče da stvarno i praktično primijene taj digitalni svijet – da skeniraju neke matematičke zadatke kroz `kju ar kodove`, već pišu i rade jednostavne algoritme u `skreču`, programu koji će da koriste u starijim razredima. Jednostavno, da nauče da je tehnologija u službi sticanja znanja, a ne samo za igrice i društvene mreže, već način i put do sticanja znanja u nastavi i u životu uopšte“, priča Vučen.

Ona dodaje da se radeći u grupama djeca socijalizuju, oslonjeni jedni na druge, ali i da samostalno iznose mišljenje.

Katarina Vučen ističe da ima najljepši i najplemeniti poziv na svijetu u kojem se sve radi iz velike ljubavi.

„I vječito ostajete mladi u ovom poslu, djeca vam ne daju da ostarite. Jednostavno, igrate se sa njima, ostajete vječito dijete u duši. To je najljepše i nabitnije, oblikujemo buduće generacije za život“, kaže ova učiteljica koja je ponosna na svoj životni poziv.

Vučen priznaje da ju je mnogo obradovala nagrada Centra za obrazovne inicijative „Step baj step“.

„Ovo priznanje daje vam ogroman vjetar u leđa da nastavljate samo još bolje i da vjerujete u ono čime se vodi taj centar – da su nastavnici važna karika u životu i društvu i da se nikada ne gubi vjera u znanje. Znanje je moć u svakom pogledu“, poručila je Vučen.

Centar za obrazovne inicijative „Step baj step“ nagradu za inovativne nastavnike dodjeljuje od 2016. godine, i to u pet kategorija.

Osim učitelja, nagrađuju se i inovativni vaspitači u vrtićima, nastavnici predmetne nastave u osnovnim i srednjim školama, te stručni saradnici svih nivoa obrazovanja.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare