Učestali slučajevi nasilja u porodici

0

VLASENICA – Na području opštine Vlasenica u prvom polugodištu ove godine prijavljeno je 11 slučajeva nasilja u porodici, što je skoro dvostruko više nego u istom periodu prošle godine, rekao je direktor opštinskog Centra za socijalni rad Zdravko Đurić.

On je rekao novinarima da je u dva slučaja vinovnicima nasilja izrečena mjera zabrane uznemiravanja porodice u trajanju od tri mjeseca do jedne godine, a da su ostali slučajevi u fazi procesuiranja.

„Nasilje najčešće čine lica koja su sklona uživanju alkohola. Imali smo nedavni slučaj kada je žrtva nasilja smještena u sigurnu kuću u Bijeljini, da bi se, nakon provedenog postupka, ponovo vratila u porodicu“, kazao je Đurić.

On je o ovom problemu govorio na današnjem okruglom stolu pod nazivom „Nasilje nad ženama u porodici“, koji su u Vlasenici organizovali Komisija Skupštine opštine Vlasenica za jednakost i ravnopravnost polova, udruženja žena „Podrinje“ iz Vlasenice i „Maja“ iz Kravice.

Predstavnik Udruženja žena „Podrinje“ Dragana Živković kazala je da je nasilje nad ženama posebno izraženo u seoskim područjima. „Rezultati ankete, koju smo radili na području Vlasenice, zabrinjavajući su. Od 100 anketiranih, 25 žena je kazalo da je trpjelo nasilje, kao i tri muškarca“, rekla je Živkovićeva.

Predsjednik skupštinske Komisije za jednakost i ravnopravnost polova Suzana Đurić rekla da nasilje u porodici u opštini Vlasenica poprima zabrinjavajuće razmjere, te navela da je zato organizovan ovaj okrugli sto, koji je okupio sve relevantne institucije, koje direktno ili indirektno imaju dodira sa ovim problemom.

Osim članova opštinske Komisije, čelnike Centra za socijalni rad i nevladinih organizacija, u radu današnjeg okruglog stola učestvovali su i predstavnici škola, policije, zdravstvenih ustanova i mjesnih zajednica.

Zaključeno je da se formira posebno skupštinsko radno tijelo sastavljeno od predstavnika ovih institucija i organizacija, koje će imati zadatak da se temeljitije i konkretnije bavi ovim problemom.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments