Učenici rješavaju školske probleme

0

VIŠEGRAD – Višegrad je jedna od 10 opština u BiH koje su uključene u projekat „Jačanje sistema inkluzije djece u BiH“. Dio tog projekta je i „Podrška dječjim inicijativama, izgradnja mira i tolerancije“, koju u saradnji s UNICEF i kompanijom M:tel realizuje humanitarna organizacija „Genezis projekt“ iz Banje Luke.

Uz moto „Sa zida želja na djela“ u Višegradu su prezentovani rezultati i aktivnosti koje su provedene u okviru ovog projekta.

PAR grupa đaka Osnovne škole „Vuk Karadžić“ predstavila je članovima opštinske komisije za unapređenje dječje zaštite i socijalne inkluzije, predstavnicima UNICEF i M:tela vlastiti model ukazivanja na evidentne probleme i nedostatke koji utiču na kvalitet školovanja.

Između ostalog, osnovci su predložili uređenje dvorišta i školskih sportskih terena, uvođenje grijanja u sportskoj sali, zamjenu dotrajalog školskog namještaja i opremanje kabineta, te poboljšanje rasvjete i zamjenu stakla u učionicama.

Komentarišući ova đačka zapažanja Momir Radojičić, direktor OŠ „Vuk Karadžić“ naglasio je da su već preduzete aktivnosti na otklanjanju nekih od uočenih problema, prije svega na uređenju mokrog čvora, a da uprava čini napore da u saradnji s lokalnom zajednicom i potencijalnim donatorima u dogledno vrijeme otkloni sve uočene probleme i nedostatke.

– Pokušavamo edukovati djecu na koji način sami mogu, iskazujući svoje potrebe i želje, da utiču na sve one u lokalnoj zajednici koji mogu svojim odlukama pomoći da se to realizuje. Na taj način kod djece se stvara osjećaj da i oni sami mogu na nivou lokalne zajednice uticati na rješavanje problema s kojima se susreću, naglasio je koordinator projekta Draško Stojčević.

Kako je najavljeno po jedan od najboljih prijedloga iz svake opštine biće doniran sa po pet hiljada maraka, kako bi se realizovali.

(www.palelive.com / Fokus

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare