Učenici putuju u Francusku

0

FOČA – U okviru projekta „Obrazovanje za mir“, koji provodi Helsinški komitet iz Bijeljine, Srednjoškolski centar u Foči izabran je za predstavnika BiH na studijskom putovanju u Francuskoj, od 27. februara do 7. marta.

Koordinator za rad sa Savjetom učenika u Foči Nevena Bojat ističe da ovaj projekat traje već tri godine, te da su se učenici Srednjoškolskog centra, u mnogobrojnim radionicima i seminarima pokazali kao najbolji, i zbog toga su izabrani za predstavnike BiH u Francuskoj.

Ona je navela da će svaka od sedam evropskih zemalja, koliko će ih učestvovati na studijskom putovanju u Francuskoj, imati osam predstavnika.

„U projektu učestvuje pet učenika iz naše škole, a trebalo je učestvovati osam učenika mješovite nacionalne strukture. S obzirom na to da je naša škola jednonacionalna, pridružene su nam dvije učenice druge nacionalnosti iz Prijedora“, rekla je Bojatova.

Učenici će u Francuskoj boraviti od 27. februara do 7. marta, u gradu Kutans, a biće smješteni kod porodica učenika srednje škole iz tog grada.

Osim srednjoškolaca iz BiH, na studijskom putovanju u Francuskoj učestvovaće predstavnici Srbije, Hrvatske, Češke, Poljske, NJemačke i Francuske.

Predsjednik Savjeta učenika Srednjoškolskog centra u Foči Marija Pejović kaže da se učenici raduju putovanju i očekuju da će ono biti zanimljivo i edukativno.

„Nadam se da ćemo sklopiti dosta prijateljstava i naučiti mnogo o drugim kulturama, posebno o istoriji grada Kutans, koji je pretrpio velika oštećenja u Drugom svjetskom ratu i zbog toga je vrijedan posjete“, rekla je Pejovićeva.

Tokom posjete Francuskoj učenici će obići katedralu Notrdam, a pogledaće i više projekcija poznatih francuskih filmova. Planirana je i posjeta izložbe posvećene Aušvicu i razgovor sa preživjelim iz ovog logora, kao i posjete muzejima, nacionalnim i spomenicima kulture.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare