U zavodu za forenziku otvorena laboratorija

0

SOKOLAC – U Zavodu za forenzičku psihijatirju na Sokocu danas je otvorena laboratorija za koju je izdvojeno oko 12.000 KM, rekao je Srni vršilac dužnosti direktora ove ustanove Bojan Koprivica.

Koprivica je naglasio da se u ovoj laboratoriji mogu raditi hematološki parametri, nalazi krvne slike, diferencijalna krvna slika, CRP, šećer u krvi, urin, a u planu su i biohemijski parametri, što se do sada radilo u drugim zdravstvenim ustanovama.

On je rekao da je otvaranje laboratorije u ovom Zavodu pomoglo Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, a u njoj je sada zaposlen jedan diplomirani biohemičar.

„Otvaranje ove laboratorije je od velikog značaja za Zavod zbog toga što je prvenstveno smanjen broj izlazaka pacijenata iz ustanove i rashodi za njihovo odvođenje u druge laboratorije“, istakao je Koprivica.

On je dodao da je nedavno dogovorena saradnja sa Bolnicom „Srbija“, čiji će specijalisti hirurgije i urologije obavljati redovne preglede pacijenata u Zavodu, a očekuje i početak saradnje sa pulmologom.

Koprivica je podsjetio da je laboratorija trebala da počne sa radom ranije, ali je zbog epidemiološke situacije otvaranje usporeno, a još jedna prednost otvaranja je smanjena mogućnost da se pacijenti zaraze virusom korona.

Zavod za forenzičku psihijatriju Sokolac jedna je od najznačajnijih ustanova Sarajevsko-romanijske regije jer obezbjeđuje mjere obaveznog psihijatrijskog liječenja i čuvanja pacijenata iz cijele BiH.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare