U vozilu Milutina N. sa Pala otkriven 21 kilogram droge

0

Hrvatska policija zaplijenila je 21 kilogram heroina u vozilu marke „škoda fabija“, registarskih oznaka BiH, koju je prevozio 55-godišnji Milutin N., državljanin BiH, sa Pala, nezavnično saznaje zagrebački „Večernji list“, on lajn izdanje. Prema prvim informacijama, osumnjičeni državljanin BiH bio je samo kurir, a list nezvanično saznaje, da je s njim bila još jedna osoba koja je u bijegu. Riječki „Novi list“ navodi, pozivajući se na nezvanična saznanja, da su uhapšena dva državljana BiH. Prema istom izvoru, krijumčari su, navodno, udruženi u grupu, a policija ih je duže vrijeme pratila i dvojicu uhapsila. List nezvanično saznaje da su uhapšena lica, nakon kriminalističke obrade u Policijskoj upravi Splitsko-dalmatinskoj, privedena dežurnom sudiji Županijskog istražnog centra Split. Istragu su dodatno zakomplikovali rezultati testova na drogu.

Prema pisanju hrvatskih medija, još se ne može pouzdano reći da li je riječ o heroinu, jer iako preliminarna vještačenja pokazuju da jest, postoji sumnja i da je riječ o smjesi za pripremu opojnih droga takozvanom „šutu“.

Sumnjivi prah za koji se u početku mislilo da je heroin biće upućen na vještačenje u Institut „Ivan Vučetić“, nakon čega će biti poznato o čemu je tačno riječ kako bi moglo biti utvrđeno i krivično djelo.

Portparol Policijske uprave splitsko-dalmatinske Marina Kraljević izjavila je Srni da ne može izlaziti u javnost sa bilo kakvim okolnostima u vezi sa provedenim istražnim radnjama i najavila za sutra konferenciju za novinare.

Policija je oko ponoći prilikom kontrole vozila marke „škoda fabija“, parkiranog pored teniskih terena u Makarskoj, otkrila heroin vrijedan više od četiri miliona kuna.

(SRNA)


Droga vrijedna 2,1 milion KM, traži se Ognjen N. sa Pala

Droga koja je pronađena kod Milutina Novakovića (55) iz Istočnog Sarajeva u Makarskoj vrijedna je više od 2,1 milion maraka, a riječ je o pet kilograma čistog heroina, dok je ostalih 16 kilograma droge još uvijek na analizi. Rekla je ovo „Glasu Srpske“ portparol Splitsko-dalmatinske policije Marina Kraljević-Gudelj.

Milutin Novaković, koji je uhapšen u Makarskoj u noći sa subote na nedjelju, prilikom saslušanja jedino je rekao  policiji da je automobil u kojem je bila droga iznajmio u jednom sarajevskom rentakaru i da je granicu prešao prije sedam dana kod Metkovića.

Policija još provjerava istinitost njegovih navoda i traga za njegovim prijateljem, za kojeg je Novaković rekao da samo zna da se zove Ognjen, skraćeno – Ogi.

Nezvanično, riječ je o izvjesnom Ognjenu Nikoliću sa Pala, vlasniku jednog ugostiteljskog objekta, koji je uspio da pobjegne hrvatskoj policiji.

Šef Odjeljenja za droge splitske policije Ivo Labrović rekao je na jučerašnjoj vanrednoj konferenciji za novinare da je Novaković profesionalni vozač čistog dosijea i da posljednjih godina živi u Kanadi, gdje navodno ima privatni biznis.

– Novaković ima samo bh. državljanstvo, dok u Kanadi ima urednu vizu i radnu dozvolu. Iz Kanade je prije 20-ak dana došao u istočni dio Sarajeva u posjetu sestri – kazao je Labrović.

Dodao je da policija nema informaciju kome je ovolika količina droge trebalo da bude predata, ali da se pretpostavlja da je Novaković u tom poslu bio kurir.

Izvori bliski policiji kazali su „Glasu Srpske“ da je policija iz Makarske dobila anonimnu prijavu sa skrivenog broja iz BiH da se u braniku iznajmljene „škode fabije“, koja se nalazila na parkingu u blizini teniskog centra u Makarskoj, nalazi droga.

– Novakovića je policija zatekla u automobilu, poslije čega je policijski pas nanjušio 21 kilogram droge – dodao je ovaj izvor.

Postoje indicije da je zaplijenjenu drogu Milutin Novaković vjerovatno vozio iz Turske, preko BiH i Hrvatske, u Evropsku uniju. On je u Makarskoj iznajmio stan u kojem je boravio pet dana  prije hapšenja.  

Ovo je najveća ovogodišnja zapljena droge na području Hrvatske i dosad najveća u splitsko-dalmatinskoj Policijskoj upravi. Policijski pas je u stražnjem braniku pronašao 21 „ciglu“ heroina, ukupne mase 21,114 kilograma.    

Pretres u Istočnom Sarajevu

Direktor Policije Uroš Pena rekao je da je policija RS, na zahtjev policije iz Hrvatske, juče u Istočnom Novom Sarajevu pretresla stan koji koristi Novakovićeva sestra, ali da tom prilikom ništa nije pronađeno.

Stan njegovog brata Mlađe Novakovića, suvlasnika privatne firme „Delta trejd“ u Banjoj Luci, nije pretresen.

Glas Srpske

 

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare