U utorak Drugi sajam knjiga, svečano otvaranje na Vidovdan

0

VIŠEGRAD – Na trgovima Andrićgrada od utorka, 27. juna, počinje Drugi sajam knjiga, gdje će se do 12. jula ponovo okupiti izdavači i pisci da posjetiocima ponude najnovija izdanja nastala između dvije manifestacije.


Drugi sajam knjiga u Andrićgradu će svečano otvoriti ministar nauke i kulture Republike Srpske Jasmin Komić na Vidovdan, 28. juna, u 17.00 časova na Trgu Nikole Tesle u Andrićgradu, a publika će moći da posjeti štandove od utorka, 27. juna, od 10.00 časova.

Na ovoj manifestaciji, koju organizuje „Andrićgrad“, sa suorganizatorima – Andrićevim institutom i Beogradskim sajmom, veliki broj kulturnih i javnih ličnosti će predstaviti najznačajnija izdanja, svoje radove i kroz polemike doći do novih zaključaka iz oblasti književnosti, ali i ostalih kulturoloških i društvenih pitanja – i svi zajedno će proslaviti Vidovdan na svečanosti otvaranja.

Organizator je saopštio da su ovu manifestaciju, čiji je idejni tvorac Emir Kusturica, podržao pokrovitelj manifestacije – predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, Ministarstvo kulture i informisanja Srbije, Ministarstvo nauke i tehnologije Republike Srpske, Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji i Opština Višegrad.

Manifestacija u čast knjige biće otvorena istovremeno sa 40. Višegradskom stazom, koja tradicionalno okuplja kulturne poslenike iz Republike Srpske i obilježena proslavom najvažnijeg dana srpske istorije – velikom svečanošću na Vidovdan, 28. juna.

Da Andrićgrad postane kulturno sjedište Regiona u periodu trajanja Sajma knjiga, doprinijeće kvalitetan prateći program – promocije izdavačke djelatnosti reprezentativnih izdavača iz Republike Srpske i Srbije, promocije najznačajnijih književnih djela, okrugli stolovi i radionice iz oblasti savremene literature, filma, istorije, jezika, pisma, s posebnim osvrtom na italijansku književnost i umjetnost.

Na ovoj manifestaciji učestvovaće brojni domaći i strani umjetnici – Matija Bećković, Dušan Kovačević, Dragoslav Mihailović, Zahar Prilepin, Vladimir Kecmanović, Đankarlo di Kataldo, Lorenco Miglioli, Andrea Gambeta i mnogi drugi.

Tradicionalno obilježavanje Vidovdana u Andrićgradu, kako najavljuje organizator, biće uveličano veoma bogatim kulturnim i umjetničkim programom.

Po završetku ceremonije svečanog otvaranja biće odigrana predstava „Prah“ u koprodukciji Narodnog pozorišta u Beogradu i Šabačkog pozorišta, po drami Đerđa Špira, a u režiji, Veljka Mićunovića u kojoj igraju Zoran Cvijanović i Nataša Ninković, koncertom grupe „Bajaga i instruktori“, a narednog dana predstavom „Obično veče“ Laneta Gutovića i mnogim drugim dešavanjima.

Na Drugom sajmu knjiga u Andrićgradu nastupiće najpoznatiji izdavači iz Srbije, Republike Srpske i Crne Gore – „Laguna“, „Vulkan“, „Prometej“, „Akademska misao“, Zadužbina „Dositej Obradović“, Narodna biblioteka Republike Srpske, Filmski centar Srbije, „Albatros plus“, „Partenon“, „Buk“, „Filip Višnjić“, „Miba buks“, „Katena mundi“, „Akia Mali princ“, „Nova knjiga“, Arhiv Srbije, „Andrićev institut“, „Begen“, „Valera“, zatim „Grafid“, „Pro desk“, najpoznatiji izdavač strip izdanja „Darkvud“ i Beogradski sajam sa Monografijom Beogradskog sajma knjiga…

Žiri Sajma knjiga u Andrićgradu posljednjeg dana sajma dodijeliće „Nagradu za izdavački poduhvat godine u Republici Srpskoj i u Srbiji“ i specijalno priznanje.

Radno vreme radnim danima je od 12.00 do 21.00 čas, vikendom od 10.00 do 21.00 čas, a ulaz je slobodan.

Više informacija o manifestaciji i učesnicima može se naći na adresama: sajamknjiga.andricgrad.com i www.andricgrad.com ili na telefone +387/66/968-369 i +387/66/219-790.

U utorak, 27. juna, u 12.00 časova predviđeno je polaganje cvijeća na spomenik Ivi Andriću pored mosta Mehmed-paše Sokolovića i program učenika „Vrijeme i mostovi“ Srednje škole „Ivo Andrić“, u 18.00 časova otvaranje izložbe slika sa Međunarodnih likovnih saborovanja u Višegradu /Gradska galerija/, a u 20.00 časova Svečana akademija i otvaranje „Višegradske staze“, gdje će govoriti akademik i dramski pisac Duško Kovačević i glumac Nebojša Dugalić /izabrani tekstovi iz Andrićeve knjige „Znakovi pored puta“/ na Vizantijskom trgu.

Na Vidovdan, 28. juna, u 9.00 časova biće služena Sveta liturgija i slavski obred u Hramu Svetog cara Lazara i Kosovskih mučenika u Andrićgradu, u
11.00 časova će biti osveštana Gradska kuća u Višegradu, u 16.00 časova otkriven spomenik Mehmed-paši Sokoloviću /Druge podrinjske brigade – Višegrad/.

U okviru Sajma knjiga u Andrićgradu istog dana u 15.00 časova planiran je razgovor sa Zaharom Prilepinom, a u 17.00 časova tokom svečane ceremonije proslave Vidovdana i otvaranja Drugog sajma knjiga – manifestaciju će otvoriti ministar nauke i tehnologije Republike Srpske Jasmin Komić /Trg Nikole Tesle – Andrićgrad/.

U 18.00 časova biće održana radionica „Savremena literatura i kinematografija“ na kojoj učestvuju Emir Kusturica, Lorenco Miglioli, Đankarlo di Kataldo, Andrea Gambeta /Andrićev institut/.

U 20.00 časova povodom obilježavanja Prvog svjetskog rata, otvaranje izložbi „Srpkinja – heroina Velikog rata“ i „Hleb u Velikom ratu“ autora Dimitrija Vujadinovića, koje otvara akademik Matija Bećković /Andrićev institut, Galerija „Lubarda“/.

U 20.30 časova predstava „Prah“ u koprodukciji Narodnog pozorišta u Beogradu i Šabačkog pozorišta, u kojoj igraju Zoran Cvijanović i Nataša Ninković /Vizantijski trg – Andrićgrad/, a u 22.30 časova koncert grupe „Bajaga i instruktori“ /Stadion – Andrićgrad/.

U četvrtak, 29. juna, u 11.00 časova biće održan okrugli sto „Srpski jezik i ćirilica danas“, na kojem učestvuju profesori Miloš Kovačević sa Filološkog fakulteta Beograd/Filozofskog fakulteta Pale, akademik ANURS Slobodan Remetić, Milanka Babić sa Filozofskog fakulteta Pale, Jelica Stojanović sa Filozofskog fakulteta Nikšić, Veljko Brborić sa Filološkog fakulteta Beograd, Mihailo Šćepanović sa Filološkog fakulteta Beograd i Aleksandra Vraneš sa Filološkog fakulteta Beograd /Andrićev institut/.

U 15.00 časova biće promovisana trilogija „Nemanjići“ Vladimira Kecmanovića i Dejana Stojiljkovića „U ime oca“, „Dva orla“ i „U ime sina“, a na promociji učestvuju Kecmanović i Želidrag Nikčević /Andrićev institut/.

U 16.00 časova promocija izlagača „Filmski centar Srbije“ na kojoj učestvuju Miroljub Stojanović i Želidrag Nikčević.

U 18.00 časova „Stvaralački portret Dragoslava Mihailovića“ na kojem učestvuju akademik Dragoslav Mihailović, profesor Milo Lompar, Milisav Savić i Želidrag Nikčević /Andrićev institut/.

U 21.00 čas biće izvedena predstava „Obično veče“ Laneta Gutovića /Vizantijski trg – Andrićgrad/.

Manifestacija će trajati do 12. jula.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare