U toku završne organizacione pripreme

0

Organizacione pripreme za Svjetsko vojno prvenstvo u skijanju, koje će biti održano od 23. do 25. februara na Jahorini, Igmanu i Bjelašnici, trenutno su u završnoj fazi, a sve dosadašnje aktivnosti realizovane su po planu, izjavio je ministar odbrane BiH Selmo Cikotić. On je rekao da će na prvenstvu učestvovati 350 takmičara iz 24 države. Ceremonija otvaranja biće održana 22. februara u 16.30 časova ispred Doma Oružanih snaga /OS/ BiH, a ceremonija zatvaranja 25. februara u Kasarni „Rajlovac“ u 17.00 časova.

Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH Miladin Milojčić rekao je da Oružane snage rade na završnim organizacionim pripremama.

„To uključuje uređivanje prostorija u kojima će takmičari biti smješteni u Kasarni `Rajlovac`, pripremu restorana u kojem će se hraniti, formiranje privremenog sastava Oružanih snaga BiH za logističku podršku održavanju prvenstva, te formiranje grupe od 60 motornih vozila koja će biti na raspolaganju“, objasnio je Milojčić na konferenciji za novinare.

Za eventualnu pomoć i spašavanje takmičara na raspolaganju će biti helikopteri Oružanih snaga BiH i EUFOR-a.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Vinko Radovanović naveo je da su grad Istočno Sarajevo i opština Pale zajedno učestvovali u punom kapacitetu na pripremi ovog događaja.

„Napravljena je nordijska staza na Dvorištima na Jahorini koja može biti iskorištena i tokom ljetnjeg perioda, a ako dobije licencu A može se koristiti i za vrhunska takmičenja u ovoj disciplini“, istakao je Radovanović.

Predsjednik Olimpijskog komiteta BiH Izet Rađo izrazio je uvjerenje da će Svjetsko vojno prvenstvo u skijanju biti sjajna referenca za kandidaturu Sarajeva i Istočnog Sarajeva za Evropski zimski omladinski festival 2017. godine.

Skijaši će se takmičiti u nordijskom skijanju na 10 i 15 kilometara (Igman), biatlonu za muškarce i žene i patrolnom/štafetnom trčanju na 10 i 7,5 kilometara, 25 i 15 kilometara (Jahorina – Dvorišta), te veleslalomu na Bjelašnici.

Organizacija 51. Svjetskog vojnog prvenstva u skijanju dodijeljena je Oružanim snagama BiH na 64. Generalnom kongresu Internacionalnog vojnog savjeta za sport /CISM/, koji je održan maja 2009. godine u Surinamu.

Dvorišta

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare