U toku procesuiranje osam predmeta ratnih zločina

0

ISTOČNO SARAJEVO – U Okružnom sudu u Istočnom Sarajevu u toku je procesuiranje sedam predmeta ratnih zločina za koja postoje objektivne mogućnosti da budu okončani do kraja godine, dok je planirano da jedan predmet bude procesiuran do 30. juna, rekao je Srni predsjednik suda Senaid Ibrahimefendić.
Radi se o sedam predmeta u kojima su za ratne zločine protiv civilnog stanovništva na području Rogatice i Sokoca optuženi Srbi, te jedan predmet u kojem se sudi bivšim pripadnicima takozvane Armije BiH za ubistvo srpskih zarobljenika u Goraždu.

Neke od ovih predmeta Okružnom sudu u Istočnom Sarajevu ustupio je Sud BiH.

Ibrahimefendić je rekao da su ovi sudski procesi počeli u prošloj godini, te da razlozi njihovog eventualnog nezavršavanja u planiranom roku mogu biti isključivo procesne prirode, odnosno ukoliko nastupe određene procesne smetnje.

On je rekao da je ovaj sud u prošlu godinu ušao sa 380 neriješenih predmeta iz 2014. godine, a da je u toku 2015. u rad primljeno novih 1.629. Od ukupnog broja predmeta riješeno je 1.749, dok je 260 ostalo neriješeno.

„Među 260 neriješenih predmeta nalazi se i 16 za koje postoje određene procesne smetnje da se oni riješe, kao što su krivični predmeti u kojima je optuženi u bjekstvu i za kojim je izdata potjernica. Takav predmet stoji u sudu jer se objektivno ne može riješiti i utiče na produženje roka njegovog rješavanja“, rekao je Ibrahimefendić.

On je naveo da u građanskom odjeljenju nije riješeno 154, na krivičnom 32, na prekršajnom devet, a na upravnom odjeljenju 65 predmeta.

Prekršajni predmeti se uglavnom odnose na narušavanje javnog reda i mira, te bezbjednost saobraćaja i njihov broj je uglavnom isti kao prethodnih godina. Međutim, evidentno je znatno više fiskalnih prekršaja, što sagovornik objašnjava pojačanim radom poreske inspekcije i Uprave za indirektno oporezivanje.

Ibrahimefendić je objasnio da su za svaki kvartal u prošloj godini pravili planove rješavanja predmeta, a prioritet su predmeti koji su po zakonu hitni.

On kaže da se pretežno postupa po inicijalnom aktu, zbog čega se u rad uvijek uzimaju stariji predmeti.

„Naša je intencija da u ovoj godini, u zakonskim rokovima, rješavamo drugostepene parnične predmete“, kazao je on.

Tokom protekle godine, Sud je postupao sa osam redovnih sudija, uključujući predsjednika suda i jednog dodatnog sudiju što je, prema Ibrahimefendićevim riječima, bilo dovoljno za njihov nesmetan rad.

To potvrđuje i ostvarena kolektivna norma suda od 90,62, te najveća pojedinačna ostvarena norma koja iznosi 106,42 odsto. Kvalitet sudskih odluka je 93 odsto, što se smatra i više nego zadovoljavajućim.

Ibrahimefendić posebno ističe da ovaj sud radi nezavisno i bez bilo čijeg uticaja, te da su zadovoljni uslovima za rad.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare