U toku prijave za uspon na Musalu – najviši vrh Balkana

0

FOČA – Planinarsko društvo „Zelengora“ iz Foče organizovaće od 7. do 10. aprila uspon na Musalu, najviši vrh Balkanskog poluostrva, koji se uzdiže 2.925 metara iznad mora, na planini Rili u Bugarskoj.
Za ovu već tradicionalnu akciju fočanskih planinara, koja će biti organizovana treću godinu zaredom, poziv je otvoren do 1. aprila, a do sada se prijavilo 15 planinara.

„Uspon na Musalu je lijepo i nezaboravno iskustvo. Planina nije tehnički i fizički mnogo zahtjevna, tako da uz normalno psihofizičko zdravlje svako može da savlada uspon“, kaže predsjednik „Zelengore“ Karlo Šimović.

On je napomenuo da je riječ o zimskom usponu, po utabanom snijegu, te da je potrebna dobra obuća i toplija odjeća.

Među zainteresovanima za akciju ima i planinara iz drugih društava iz BiH, kao i osnovaca. „Učestvovaće i neokoliko učenika osmih i devetih razreda, naravno uz pratnju nastavnika, tako da ćemo podmladiti ekspediciju, a biće sigurno i starijih planinara“, rekao je Šimović.

Cijena aranžmana je 85 evra za članove planinarskih društava, a za ostale kotizacija je skuplja za 10 evra.

„Nismo nešto prepoznati od sponzora, nemamo podršku, tako da će većinu troškova da snose sami učesnici, a manjim dijelom u finansiranju pohoda učestvovaće i naše društvo“, naveo je Šimović.

Prema planu akcije, planinari će po dolasku u Bugarsku, u četvrtak, 7. aprila, biti smješteni u zimskom centru Borovec, u planinarskom domu Šumnatica.

Uspon na vrh planiran je 8. aprila, a nakon povratka sa vrha noćenje je u domu Hiža Musala.

U subotu, 9. aprila, ekspedicija se vraća u Borovec i putuje za Sofiju, gdje je planiran smještaj u hostelima u centru grada.

Nakon razgledanja bugarske prijestonice, povratak u Foču planiran je u nedjelju, 10. aprila.

Zainteresovani se mogu prijaviti pozivom na broj telefona 066/961-438, na mejl pdzelengora@gmail.com ili na „Fejsbuk“ stranici Planinarskog društva „Zelengora“.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare