U toku obnova konaka i porte dva Bogorodičina hrama

0

ČAJNIČE – U Čajniču je u toku obnova konaka i porte dva hrama posvećena Uspeniju Presvete Bogorodice, koje godišnje posjeti više hiljada vjernika, kako bi se poklonili čudotvornoj ikoni Bogorodice – Čajničkoj Krasnici.

U potpunosti je adaptiran smještajni dio konaka, čiji je kapacitet 75 ležajeva, kako bi hodočasnici imali gdje da se odmore i da prenoće posle posjete hramu.

Trenutno se u porti uređuje prilazna staza od kamena, a predstoje i radovi na uređenju prizemlja i podruma u konaku.

Sveštenik Momir Vasiljević kaže da je počelo i uređenje biblioteke Crkvene opštine, te da će se sa posebnim odobrenjem pristupiti adaptaciji muzeja u kojem se čuvaju crkvene bogoslužbene knjige, među kojima su najstarije iz 14. vijeka, a tu je i bogata riznica koju čine ikone, prilozi vjernika iz raznih perioda i drugi vrijedni muzejski eksponati.

„Posebno su značajni Čajničko jevanđelje – rukopisna knjiga iz 14. vijeka, Crnojevićev Oktoih iz 1494. godine, Prvi pisani spomen čajničke crkve iz 1492. godine, Psaltir Đurađa Crnojevića iz 16. vijeka, Rukopisno jevanđelje popa Olivera iz 1513. godine, Oktoih Božidara Vukovića iz 1537. godine, ikona sa prikazom žitija Svetog Georgija iz 1574. godine. Molitvama Bogorodice i zaštitom Krasnice, već su otpočeli pojedini radovi“, navodi Vasiljević.

On je dodao da se pored Bogorodičnog izvora planira gradnja nadstrešice, koja će služiti vjernicima i poklonicima za odmor u crkvenoj porti.

Stara crkva u Čajniču sagrađena je 1492. godine, a nova, u kojoj se čuva čudotvorna ikona, 1863. godine.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare