U takmičarskom dijelu 14 filmova

0

BEOGRAD – U takmičarskom dijelu programa Međunarodnog filmskog i muzičkog festival „Kustendorf“, koji će pod sloganom „Umetnost iznad svega“ biti održan na Mećavniku od 25. do 29. januara, biće predstavljeno 14 filmova autora iz Srbije i još deset zemalja, saopštili su danas organizatori.

Za 16. „Kustendorf“ bila su prijavljena 374 filma, a u takmičarskom dijelu za zlatno, srebrno i bronzano jaje takmičiće se autori iz Mađarske, Srbije, Rusije, Uzbekistana, Izraela, Grčke, Češke, Irana, Slovačke, Mongolije i Švajcarske.

U takmičarskom dijelu će se naći filmovi „Više od života“ Aleksandre Lazarovski, „Krotki“ Jovana Dimoskog i „Fitnes DŽim“ Ognjena Isailovića iz Srbije.

Među izabranim filmovima su „Afrikat“ Ane Đimesi iz Mađarske, „Elektrobugi“, Valerije Kuznjecove iz Rusije, „Kaseta“ Timura Murodova iz Uzbekistana, „Majčina zemlja“ čiji je autor Hila Elena Rojzenman iz Izraela, te „Na Kserksovom tronu“ Evi Kalojiropolu iz Grčke.

U borbi za najbolji film „Kustendorfa“ su i „Obredi“ Damjana Vondrašeka iz Češke, „Pismo svinji“ Tala Kantora iz Izraela, „Povjetarac“ Hamidreze Gosemi iz Irana, „Putnici, pažnja“ Mareka Moučka iz Slovačke, „Snijeg u septembru“ Dulma Purev Očira iz Mongolije i „Talponi“ Vanje Viktor Kabir Tonjole iz Švajcarske.

Gosti festivala biće reditelji filmova u programskoj cjelini „Savremene tendencije“ Suzana Nikjareli, Paolo Virci, Gregorio Gracizo i Čije Hajakava, a nagrada festivala „Drvo života“ biće dodijeljena Dušanu Kovačeviću.

U okviru programske cjeline „Retrospektiva velikana“ biće prikazan film „Balkanski špijun“ Dušana Kovačevića, kao i film Čarlija Čaplina „Parižanka“ koji ove godine obilježava 100 godina od premijere.

„Kustendorf“, čiji je osnivač proslavljeni srpski režiser Emir Kusturica, tradicionalno će u pet festivalskih dana ugostiti značajne autore, glumce i muzičare, te brojne mlade filmske autore i studente filmskih škola iz cijelog svijeta.

Ovo je jedan od rijetkih festivala u svijetu na kojem je na svakom koraku vidljiva razmjena energije mladih i iskusnih umjetnika.

Dosadašnji gosti „Kustendorfa“ bili su Paolo Sorentino, Met Dilon, Lav Dijaz, Nikita Mihalkov, DŽoni Dep, Žak Odiar, DŽim DŽarmuš, Odri Tatu, Gael Garsija Bernal, Monika Beluči, Aleksej Balabanov, Andrej Končalovski, Mateo Garone, Ruben Estlund.

Zbog izuzetne atmosfere festival se, prema mišljenju jednog od najčitanijih filmskih portala u Americi – „Muvimejkera“, tri puta našao među najboljim svjetskim festivalima koje biraju renomirani filmski radnici – scenaristi, reditelji, producenti, kritičari.

Festival ostao nekomercijalan i u filmu vidi samo umjetnost i ljepotu

Proslavljeni srpski režiser Emir Kusturica izjavio je povodom predstojećeg Međunarodnog filmskog i muzičkog festival „Kustendorf“, čiji je osnivač, da ga raduje to, što je festival na Mećavniku, u ovo dramatično doba, koje je dovelo do promjene svega naslijeđenog iz 20. vijeka, ostao nekomecrijalan i u filmu vidi samo ljepotu i umjetnost.

On je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije najavio program festivala, naglasivši da na „Kustendorf“ dolaze filmovi autora koji imaju značajne biografije,a koji su prošli bioskope.

„Svi filmovi koji će biti u takmičarskom dijelu festivala imaju onaj nivo egzitancijalnih pitanja i apsurda paradoksa u kojim živi današnji svijet. Modernost se može svesti na dva pojma koja povlačimo iz prošlog vijeka,a to su paradoks, apsurdnost i na neki način poetičnost“, rekao je on.

Kusturica je istakao da je čuveni Venecijanski festival nastao jer je vlasnik hotela „Ric“ uvidio da mu u septembru opada broj gostiju, pa ga je organizovao da bi ih privukao, dok je u Srbiji „napravljen čitav grad da bi primio ljude iz kulture“.

Na pitanje gdje se u eri globalizma nalazi „Kustendorf“ i da li se može u svemu tome ostati normalan, Kusturica je rekao da je on antiglobalista, a da je Festival uspio da pokupi mrvice sa stola i poveže Istok i Zapad.

Kusturica je dodao da „Kustendorf“ uz pomoć države obezbjeđuje prisustvo velikog broja mladih umjetnika i da se kao i Srbija odupire kolonijalnom principu: „Ako nisi sa mnom, onda si protiv mene“.

„Može sve da se kaže, a ponešto i da se uradi“, poručio je on.

Kusturica je rekao da je kultura dio religije i budi najdublja osjećanja kod čovjeka, a da ne bi bilo ni loše da ljudi u jednom momentu budu isključeni sa svih društvenih mreža kako bi se vratili od onog od čega su krenuli.

On vjeruje da država Srbija još ima potencijal da prepoznaje staru frazu Dostojevskog, koja kaže, da će jedino ljepota da spasi svijet.

Ministar kulture Srbije Maja Gojković poručila je da je raduje što će prisustvovati „Kustendorfu“, koji je za srpsku kulturu izuzetno značajan jer isključivo slavi kulturu i film.

„Ovo je festival koji slavi lepotu i slavi ono što je najvažnije, slavi film, slavi ideju i razmišljanje jednog režisera. Ovaj festival nije komercijalan i koliko znam Kusturicu, a znam ga od 2004. godine tamo nećemo gledati filmove kakav je `Umri muški` – 60 deo“, rekla je ona.

Međunarodni filmski i muzički festival „Kustendorf“ će pod sloganom „Umetnost iznad svega“ biće održan na Mećavniku od 25. do 29. januara.

Za nagradu, zlatno, srebrno i bronzano jaje takmičiće se filmovi 14 autora iz Srbije, Mađarske, Rusije, Uzbekistana, Izraela, Grčke, Češke, Irana, Slovačke, Mongolije i Švajcarske, a prijave su poslala 374 autora.

U takmičarskom dijelu će se naći „Više od života“ Aleksandre Lazarovski, „Krotki“ Jovana Dimoskog i „Fitnes DŽim“ Ognjena Isailovića iz Srbije.
Među izabranim filmovima su i „Afrikat“ Ana Đimesi, iz Mađarske, „Elektrobugi“, Valerija Kuznjecove iz Rusije, „Kaseta“, Timur Murodova iz Uzbekistana, „Majčina zemlja“, Hila Elena Rojzenman iz Izraela, „Na Kserksovom tronu“ Evi Kalojiropolu, iz Grčke.

U borbi za najbolji film „Kustendorfa“ su i „Obredi“ Damjana Vondrašeka iz Češke, „Pismo svinji“ Tala Kantora iz Izraela, „Povjetarac“ Hamidreza Gosemi iz Irana, „Putnici, pažnja“, Mareka Moučka iz Slovačke, „Snijeg u septembru“ Dulma Purev Očira iz Mongolije, „Talponi“ Vanje Viktor Kabir Tonjole iz Švajcarske.

Gosti festivala biće reditelji filmova u programskoj cjelini „Savremene tendencije“ Suzana Nikjareli, Paolo Virci, Gregorio Gracizo i Čije Hajakava, a nagrada festivala „Drvo života“, biće dodijeljena Dušanu Kovačeviću.

U okiru programske cjeline „Retrospektiva velikana“ biće prikazan film „Balkanski špijun“ Dušana Kovačevića, kao i film Čarlija Čaplina „Parižanka“, koja ove godine obilježava 100 godina od premijere.

„Kustendorf“ jedan od rijetkih festivala u svijetu na kojem je na svakom koraku vidljiva razmjena energije mladih i iskusnih umjetnika.

Dosadašnji gosti „Kustendorfa“ bili su Paolo Sorentino, Met Dilon, Lav Dijaz, Nikita Mihalkov, DŽoni Dep, Žak Odiar, DŽim DŽarmuš, Odri Tatu, Gael Garsija Bernal, Monika Beluči, Aleksej Balabanov, Andrej Končalovski, Mateo Garone, Ruben Estlund.

Zbog izuzetne atmosfere, festival se, prema mišljenju jednog od najčitanijih filmskih portala u Americi – „Muvimejkera“, tri puta našao među najboljim svjetskim festivalima koje biraju renomirani filmski radnici: scenaristi, reditelji, producenti, kritičari.

(www.palelive.com / Srna / Foto: GS)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare