U subotu Sabor guslara “Romanijo, goro od junaka”

0

SOKOLAC – Tradicionalni Sabor guslara “Romanijo, goro od junaka” biće održan u subotu, 23. februara, na Sokocu, a najavljeno je učešće 25 do 30 guslara iz Republike Srpske.
Na 24. saboru, u Parohijskom domu, učestvovaće devet guslarskih društava, “Filip Višnjić” i “Srđan Knežević” iz Istočnog Novog Sarajeva, “Gavrilo Princip” iz Istočnog Starog Grada, “Vožd Karađorđe” i “Rade Jamina” iz Višegrada, “Starina Novak” sa Pala, “Filip Višnjić” iz Bijeljine, “Romanija” sa Sokoca i Udruženje guslara i pjevača zavičajne pjesme “Srđan Knežević” iz Istočnog Sarajeva.

Organizatori Sabora su Savez guslara Republike Srpske i Guslarsko društvo “Romanija” sa Sokoca.

Predsjednik Guslarskog društva “Romanija” Milovan Radović rekao je Srni da će specijalni gosti Sabora biti narodni guslar Veljko Đuranović, savezni guslarski prvak svih srpskih zemalja, i narodni guslar Miloš Parović, četvorostruki guslarski prvak Srpske.

Radović je naglasio da je sabor na Sokocu najmasovnija guslarska manifestacija u Srpskoj, kojoj prisustvuje 300 do 400 posjetilaca, a po značaju se svrstava na drugo mjesto, nakon Festivala guslara Republike Srpske.

Prema njegovim riječima, cilj ovog sabora jeste očuvanje tradicionalne vrijednosti epske pjesme, promocija gusala i epa kao vida umjetničkog izraza, te prenošenje guslarskog umijeća na mlađa pokoljenja.

Pobjednik prošlogodišnjeg Sabora “Romanijo goro od junaka” je narodni guslar Vukan Đuka, član Guslarskog društva “Filip Višnjić” iz Bijeljine.

Sabor guslara na Sokocu počeće u subotu u 18.00 časova.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments