U subotu pomen ubijenim srpskim vojnicima

0

U mjestu Luka u Žepi u subotu, 4. juna, biće obilježene 24 godine od stradanja 45 pripadnika Vojske Republike Srpske koje su iz zasjede napali i mučki ubili, a zatim masakrirali pripadnici muslimanskih oružanih snaga.
Predsjednik Boračke organizacije Pale Mihajlo Parađina izjavio je Srni da će služenjem parastosa, te polaganjem vijenaca i cvijeća na spomen-ploču biti obilježen 4. juni 1992. godine, jedan je od najtragičnijih događaja za opštinu Pale i cijelu Sarajevsko-romanijsku regiju.

„Boračka organizacija, zajedno sa predstavnicima Srpske pravoslavne crkve, porodicama poginulih boraca, saborcima, predstavnicima vlasti obilježiće na dostojanstven način stradanja srpskih vojnika. Odlazak u Žepu postao je svojevrsno hodočašće“, rekao je Parađina.

On je podsjetio da su vojnici zatečeni na putu ka brdu Zlovrh, u humanoj misiji dostavljanja hrane i vode.

Uprkos dogovoru da će mirno pustiti vojnu kolonu, muslimanske snage izvršile su napad na kolonu i ubile srpske borce.

Parađina je napomenuo da vojnici u koloni, na koje je otvorena baražna vatra, nisu bili u poziciji da se uvedu u borbeni poredak i da bi u budućnosti trebalo ispitati ko je kriv zbog loše vojne doktrine iskazane u ovoj situaciji.

On je podsjetio da u Tužilaštvu BiH ne postoji predmet koji se odnosi na ubistvo srpskih vojnika u Žepi i da do sada niko nije odgovarao za zločin muslimanskih snaga.

Parađina je rekao da je na inicijativu Boračke organizacije Skupština opštine Pale donijela odluku da centralno šetalište u ovom gradu dobije naziv „4. juni“ kako bi se sačuvalo sjećanje na taj tragični događaj i poginule borce.

Polazak autobusima iz Pala planiran je u 8.00 časova ispred spomen-sobe u naselju Koran, a u isto vrijeme i iz opštine Istočni Stari Grad. Polazak iz Han Pijeska najavljen je u 10.00 časova, gdje će biti formirana kolona vozila koja će se uputiti do Žepe.

Obilježavanje 24 godine od ovog zločina planirano je za 11.00 časova.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare