U SŠC „Pale“ u petak počinje projekat „Mladi u akciji“

0

U okviru svjetske kampanje 16 dana aktivizma „Forum teatar“ iz Istočnog Sarajeva predstaviće projekat „Mladi u akciji – Razvijanje i sprovođenje programa za suzbijanje maloljetničke delinkvencije“, čija realizacija počinje u petak, 29. novembra, u Srednjoškolskom centru /SŠC/ „Pale“.

Projekat će biti realizovan tokom narednih sedam mjeseci, s ciljem promocije zdravog načina života i podizanja svijesti o rodnoj ravnopravnosti kod mladića i djevojaka, edukacijom o temama koje imaju veliki društveni značaj.

Projekat podržava opština Pale u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na zapadnom Balkanu /ReLOaD/, koji finansira Evropska unija /EU/, a realizuje Razvojni program Ujedinjenih nacija /UNDP/, rečeno je danas Srni u „Forum teatru“.

„Ovaj projekat predstavlja strategiju za izgradnju i rješavanje važnih životnih problema mladih u periodu njihovog prelaska u doba rane zrelosti. Prezentacija će biti održana u amfiteatru SŠC `Pale` u petak, 29. novembra, s početkom u 11.20 časova“, izjavila je Srni koordinator projekta Aleksandra Mitrić Štifanić.

Osim predstavljanja projekta, navela je ona, srednjoškolcima će biti predstavljene dosadašnje aktivnosti „Forum teatra“ u oblasti edukacije mladih, kao i ciljevi i program kluba mladih koji će biti aktiviran u okviru projekta i koji predstavlja vannastavni mehanizam za okupljanje mladih s ciljem edukacije, kreativnih motivacionih aktivnosti i sprovođenja akcija i kampanjskih aktivnosti u okviru projekta.

Prema njenim riječima, ovom prilikom biće potpisan memorandum o saradnji između „Forum teatra“ i SŠC „Pale“.

„Naš cilj je da u okviru ovog projekta izgradimo vještine potrebne mladićima i djevojkama za razvijanje zdravih odnosa utemeljenih na rodnoj ravnopravnosti. Prilikom realizacije edukativnih aktivnosti projekta biće primjenjivan Program `Y – Inovativni pristup u prevenciji rodno zasnovanog nasilja i promociji zdravih životnih stilova kod mladića i djevojaka`, kroz vršnjačku edukaciju“, rekla je Štifanićeva.

Program „Y“ fokusiran je na rješavanje pitanja rodne nejednakosti, praksi štetnih po zdravlje i nasilje u svakodnevnom životu mladića i djevojaka od 14 do 19 godina starosti u školama i lokalnoj zajednici.

U okviru projekta biće formiran klub mladih koji će pozitivno djelovati u školi i lokalnoj sredini, a svojim aktivnostima će pokazati koliko su loše navike štetne za mlade ljude, kako ih promijeniti edukacijom i osmišljenim aktivnostima.

Tokom rada kluba biće organizovane i javne kampanje, koje će propagirati zdrave stilove života, kao i kreativne radionice za članove.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare