Promovisane knjige „Prepiska Kočićeva“ i „Tragika Petra Kočića“

0

MILIĆI – Knjige „Prepiska Kočićeva“, preminulog beogradskog profesora Jovana N. Ivanovića i „Tragika Petra Kočića“, autora Milorada Đokovića promovisane su danas u Narodnoj biblioteci u Milićima u okviru promocije izdavačke djelatnosti Matične biblioteke Zvornik.

Direktor Matične biblioteke Nega Stjepanović Srni je izjavila da je promocija organizovana u okviru projekta „Decentralizacija kulture“ i aktivnosti ove ustanove, koji je podržalo Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske.

„Činjenica je da se većina kulturnih događaja, prije svega, dešava u velikim centrima, a mi smo kao Matična biblioteka, usuđujem se reći, jedina biblioteka u Republici Srpskoj koja se trudi da sadržaje koje ima predstavi i u drugim bibliotekama“, rekla je Stjepanovićeva.

Stjepanovićeva je istakla da je u knjizi „Prepiska Kočićeva“, koja je plod izdavačke djelatnosti zvorničke ustanove, objedinjena gotovo sva Kočićeva prepiska.

„U knjizi se nalazi 18 novih pisama, koja nikada prije nisu nigdje objavljena i to je nešto što knjigu čini jako značajnom i važnom“, rekla je Stjepanovićeva.

Autor knjige „Tragika Petra Kočića“ i recenzent i priređivač knjige „Prepiska Kočićeva“ Milorad Đoković izjavio je Srni da je počastvovan što je bio u prilici da radi na stvaranju knjiga o čovjeku koji je, kako je simbolično rekao, književni Gavrilo Princip.

Đoković je objasnio da je knjiga „Tragika Petra Kočića“ nastala nakon njegovog feljtona koji je objavljen u beogradskoj „Politici“, povodom stotinu godina od smrti Petra Kočića.

On je dodao da je taj feljton dobio nagradu „Pera Todorović“ za najbolji feljton.

„Kuriozitet te knjige jeste što je ona, na neki način, sinteza novinarstva, publicistike i nauke. Tu sam analizirao primarne izvore i nepoznatu prepisku. U toj knjizi sam objavio njegov književni rad, njegov intimni život i, da kažem uslovno, njegov politički rad“, izjavio je Đoković.

Direktor biblioteke „Dimitrije Tucović“ iz Lazarevca Jasmina Ivanković rekla je Srni da je ta ustanova 2016. godine objavila knjigu „Tragika Petra Kočića“, nastalu povodom 100 godina od smrti Petra Kočića.

Ivankovićeva je objasnila da su biblioteke iz Zvornika i Lazarevca bratske ustanove koje sarađuju od 2015. godine.

„Sarađujemo na raznim na različitim projektima, zajedničkim izdanjima, programskim aktivnostima, festivalima, redovnim manifestacijama i drugim poljima“, istakla je Ivankovićeva.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare