U Srpskoj planirane radionice o unapređenju prve pomoći

0

SARAJEVO – U Republici Srpskoj će, povodom obilježavanja 11. septembra – Svjetskog dana prve pomoći, biti organizovano devet radionica u devet regija na kojima će biti riječi o unapređenju programa prve pomoći, a učesnici će se upoznati o evropskim smjernicama, izjavila je koordinator za zdravstvo Crvenog krsta Srpske LJiljana Gluhović.

„Epidemija virusa korona dovela je do toga da nismo bili u mogućnosti da obavimo opširnu edukaciju mladih u oblasti prve pomoći zbog čega nisu organizovana opštinska, gradska, regionalna i republičko takmičenje za šta su finansijskim planom odvojena sredstva, te je donesena odluka da ona budu utrošena za materijalno-tehničko i kadrovsko unapređenje“, rekla je Gluhovićeva novinarima u Sarajevu.

Ona je navela da je u fokusu programa na kojem Crveni krst Republike Srpske radi već pola godine onlajn edukacija stanovništva, te da će se na radionicama govoriti i o unapređenju rada sa mladima i obuci za vozače motornih vozila.

„Situaciju smo iskoristili i da sve opštinske i gradske organizacije Crvenog krsta opremimo sa po šest torbi prve pomoći sa sanitetskim materijalom. Tamo gdje su potrebni neki dodatni materijali ili tehnička oprema nastojaćemo da stvorimo bolje uslove za edukaciju stanovništva, prevenstveno, da se poboljša obuka prve pomoći za vozače“, rekla je Gluhovićeva.

Ona je istakla da je program obuke za vozače motornih vozila jedini koji donosi sredstva Crvenom krstu Republike Srpske i značajan je i za funkcionisanje njegovih opštinskih organizacija.

Gluhovićeva je napomenula da Crveni krst Republike Srpske, prema posljednjim podacima, ima sertifikovano 145 ljekara koji rade kao instruktori za osposobljavanje građana u vještini pružanja prve pomoći.

„U prosjeku oko 14.500 kandidata za polaganje vozačkih ispita godišnje prođe obuku za pružanje prve pomoći. S obzirom na situaciji sa virusom korona, u prošloj godini smo imali oko 1.500 manje kandidata“, navela je ona.

Generalni sekretar Crvenog krsta BiH Rajko Lazić ukazao je na značaj obilježavanja Svjetskog dana prve pomoći, koji se održava pod motom „Budi heroj u prvoj pomoći u svojoj školi i svojoj zajednici“.

On je najavio da će se organizovati različite edukcije u kojima će instruktori prenositi vještinu pružanja prve pomoći učenicima, studentima i nastavnom osoblju, koji su u centru ovogodišnje kampanje.

„Značaj prve pomoći je ogroman, može se ogledati kroz tri cilja, a to su spasiti život, obezbijediti dalje zdrvastveno zbrinjavanje i obezbijediti i zaštiti ljude od nastajanja većeg invaliditeta. Obilježavanje Dana prve pomoći u BiH je tradicionalna aktivnost za Crveni krst, a predstavnici entiteta su glavni nosioci obuke prve pomoći“, rekao je Lazić.

Generalni sekretar Crvenog krsta Federacije BiH Namik Hodžić istakao je da je cilj da se u sklopu obilježavanja Svjetskog dana prve pomoći podigne svjest građana, učenika, roditelja i nastavnika o značaju zbrinjavanja unesrećenih lica na licu mjesta do dolaska stručne medicinske pomoći.

„Sve što radimo u Crvenom krstu tokom cijele godine jeste osposobljavanje naših volontera i dalje prenošenje ovih znanja i vještina na sve građane, što uključuje učenike, roditelje, radnice, ali i kandidate za polaganje vozačkog ispita. U većini kantona i opština ćemo ovih dana obilježiti Svjetski dan prve pomoći različitim pokaznim vježbama na javnim mjestima“, rekao je Hodžić i naglasio da će se u svim aktivnostima poštovati mjere zaštite od virusa korona.

On je napomenuo da su doktrine i edukacija u tom kontekstu doživjele promjene u kontekstu odnosa prema povrijeđenom ili bolesnom uvažavajući prisustvo virusa korona, kao i da je Crveni krst Federacije BiH u okviru obilježavanja Svjetskog dana prve pomoći izdao i aplikaciju za mobilne telefone koja sadrži informacije o različitim stanjima, oboljenjima i povredama.

Hodžić je naveo da se na godišnjem nivou u strukturi Crvenog krsta Federacije BiH, koji ima 341 sertifikovanog instruktora za pružanje prve pomoći, edukuje 28.000 kandidata za vozače motornih vozila, 700 zaposlenih u preduzećima u sistemima civilne zaštite i 5.000 učenika i građana.

Ove godine na Svjetski dan prve pomoći fokus će biti stavljen na preventivne i životno važne vještine iz prve pomoći uz jačanje svijesti o značaju edukacije, poznavanja i pružanja prve pomoći u školama, stavljajući učenike i studente, ali i nastavno osoblje i roditelje u središte kampanje.

Akcenat će biti stavljen i na zagovaranje da se prva pomoć ugradi u nastavne planove i programe u školama, u skladu sa međunarodnim preporukama.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare