U Srpskoj odobren upis 6.542 brucoša

0

Vlada RS juče je usvojila Odluku o broju studenata za upis u prvi ciklus studija u školskoj 2009/2010. godini po kojoj će se na javne visokoškolske ustanove u RS upisati 6.542 studenata. Na privatnim visokoškolskim ustanovama odobren je upis za 2.340 studenata. Na Univerzitet u Banjoj Luci upisaće se 3.605 studenata, u Istočnom Sarajevu 2.747, Visokoj medicinskoj školi u Prijedoru 120, a Visokoj školi za turizam i hotelijerstvo u Trebinju 70 studenata.

Načelnik Odjeljenja za visoko obrazovanje u Ministarstvu prosvjete i kulture RS Biljana Vojvodić istakla je da su na privatnim visokoškolskim ustanovama u RS utvrđene određene nepravilnosti u radu i da je došlo do promjena o odnosu na period kada je obavljeno licenciranje.  Ona je najavila da će se do početka iduće akademske godine uraditi revizija statusa privatnih univerziteta u Srpskoj i ispunjenosti uslova za izvođenje nastave u drugom i trećem ciklusu studija.

Do kraja provjere neće se moći upisivati studenti na drugi i treći ciklus.

– Privatne visokoškolske ustanove su obavezne da svoje upisne kvote usklade sa Uredbom o ispunjenosti uslova za osnivanje i početak rada visokoškolskih ustanova u RS.
Onima koji prekorače upisne kvote biće poništen upis studenata – naglasila je Vojvodićeva i dodala da
sve privatne visokoškolske ustanove moraju do naredne akademske godine da dostave Ministarstvu podatke o studentima i o nastavnom osoblju najkasnije do 30. avgusta ove godine. U suprotnom, neće moći početi sa nastavom u narednoj akademskoj godini.

Usvojene su i informacije o izvršenoj analizi stanja u oblasti malih i srednjih preduzeća, kao i zanatsko-preduzetničkoj djelatnosti u prošloj godini. Istaknuto je da mala i srednja preduzeća dominiraju u privrednoj strukturi RS.

Zakoni

Vlada je zaključila da nisu stvoreni uslovi za izmjene Zakona o platama zaposlenih u zdravstvu, a da nadležno ministarstvo nastavi aktivnosti na zaključivanju posebnog kolektivnog ugovora.  Usvojen je prijedlog zakona o državnim stanovima na kojima ne postoji stanarsko pravo.  

Glas Srpske

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare