„Srbijagas“ preuzima „Gas promet“ sa Pala?

0

Kompanija „Srbijagas“ uskoro će preuzeti preduzeće „Gas promet“ sa Pala, a u Republici Srpskoj očekuju da će se time stvoriti preduslovi za priključenje tog dela BiH na planirani krak gasovoda „Južni tok“.Proces preuzimanja „Gas prometa“ biće pokrenut memorandumom o razumevanju i načinu rešavanja imovinskih odnosa između dva preduzeća, koji će uskoro biti potpisan u Beogradu, pišu „Nezavisne novine“.

Prema tom sporazumu, „Srbijagas“ će kroz konverziju svojih potraživanja dobiti 40 odsto akcija „Gas prometa“ od postojećih 65 odsto koje su u vlasništvu RS. Preostalih 25 odsto akcija zadržaće Vlada RS, dok će ostatak imati javni i investicioni fondovi, i mali akcionari preduzeća sa Pala.

Spajanje sa „Južnim tokom“

„Srbijagas“ će, kako je planirano, dobiti najveći deo vlasništva nad 22 kilometra dugim gasovodom od Gornjeg Šepka do Karakaja, kod Zvornika, koji bi mogao da bude spojen na krak gasovoda „Južni tok“, koji preko Srbije ide od Rusije ka zapadnoj Evropi.

U Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva RS nisu mogli da potvrde informaciju o preuzimanju, ali su rekli da je Vlada donela odluku o potpisivanju memoranduma o razumevanju i načinu rešavanja imovinskih odnosa između kompanija „Srbijagas“ i „Gas promet“.

Kako saznaju „Nezavisne“, planirano je da pomenuti memorandum bude potpisan sledeće nedelje u Beogradu.

Kompanija „Gas promet“ osnovana je 1998. na imovini predratnog NIS-ovog gasovoda, i to kao strateško preduzeće sa 65 odsto državnog kapitala.

Milomir Draganić, direktor „Gas prometa“, ocenio je vrlo bitnim da NIS, odnosno „Srbijagas“, uđe u vlasničku strukturu tog preduzeća kako bi RS dobila nesmetan pristup skladištu gasa u Banatskom Dvoru.

Rešenje za probleme sa nestašicom

„Njihovim ulaskom kao partnera dobijamo najvećeg ‘igrača’ u regionu što se tiče gasa i RS bi time konačno rešila probleme nestašice i nabavke gasa,“ kazao je Draganić koji je podsetio da je BiH jedina zemlja u regionu koja nema kapacitete za skladištenje gasa.

Osim nesmetanog pristupa skladištu u Banatskom Dvoru, banjalučki list saznaje i da je Vladi RS obećano da će kompanija „Srbijagas“ proširiti gasnu mrežu u RS kojom su trenutno pokriveni samo Zvornik i Istočno Sarajevo.

„Srbijagas“ i ruski „Gasprom“, većinski vlasnik NIS-a, do kraja juna ove godine formiraće zajedničko preduzeće za gradnju gasovoda Južni tok kroz Srbiju.

www.rtv.rs

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare