U srijedu parastos za 45 srpskih boraca

0

Stradanje 45 boraca Vojske Republike Srpske /VRS/ u Žepi 4. juna 1992. godine najtragičniji je događaj u novijoj istoriji Pala, i zbog toga će Boračka organizacija i porodice žrtava i ove, kao i svih prethodnih godina obilježiti taj tužni datum, rekao je Srni predsjednik Boračke organizacije Pale Mihajlo Parađina.

„U organizaciji boračkih organizacija Pale, Istočni Stari Grad i Han Pijesak, i uz učešće sveštenika Srpske pravoslavne crkve, predstavnika lokalne vlasti, te porodica poginulih boraca, kao i saboraca, u srijedu ćemo na Spomen-obilježju u Žepi parastosom i polaganjem cvijeća obilježiti ovaj tragični događaj“, naveo je Parađina.

Prema njegovim riječima, tog kobnog 4. juna 1992. godine, i pored određenih dogovora bivše JNA sa muslimanskim oružanim snagama, na zadataku dostavljanja pomoći, hrane, vode i opreme pripadnicima JNA koji su opsluživali repetitor Zlovrh, poginulo je 45 pripadnika VRS, uglavnom sa Pala.

On je naglasio da se i na tom tužnom primjeru pokazalo svo licemjerje neprijateljske muslimanske strane koja je izigrala dogovor sa JNA.

„Taj događaj je tragičan za Pale i za legendarnu Romaniju“, rekao je Parađina i podsjetio da je Skupština opštine Pale prihvatila inicijativu Boračke organizacije da jedna od ulica na Palama dobije naziv 4. juni, da bi se sačuvalo trajno sjećanje na te borce koji su dali svoje živote u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Taj datum, ističe on, mora biti ucrtan u kalendar značajnih događaja na opštini Pale, prema kojem svi treba da se odnose sa dužnom pažnjom i pijetetom.

Parađina je rekao da će u srijedu, 4. juna, za građane Pala biti organizovan prevoz autobusima ispred Spomen-ploče na Koranu, odakle će u 8.00 časova kolona krenuti ka Žepi.

Polazak ispred Mjesne zajednice Vučija Luka u opštini Istočni Stari Grad predviđen je, takođe, u 8.00 časova, dok će građani Han Pijeska put Žepi krenuti u 10.00 časova ispred Spomen-sobe palim borcima VRS.

Parastos, polaganje cvijeća na Spomen obilježje u Žepi i obraćanje zvaničnika planirano je za 11.00 časova.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare